Liza selalu jugak buat coleslaw ni, kadang2 mkn camtu jer...diet la konon2....hihihii.. Selalunya Liza buat guna sos coleslaw ready made jer...senang keje..tp hr tu sos ready made dah abis, so Liza try la buat guna resepi dr Norhana...percubaan pertama yg mmg berbaloi, lain kali tak risau lg dah nk buat coleslaw...dah tak yah susah2 nk beli sos lagi....tocei tocei...
RESEPI COLESLAW BEST
Bhn2:
Kobis putih - 1 kg
Lobak merah - 150 gm (Liza guna sbtg)
Bwg besar - 1 biji ( yg ni Liza tambah)
Mayonis - 200 gm
Susu segar - 4 s/b
Gula pasir - 5 s/b
Garam - 1s/t
Perahan limau nipis /kasturi / cuka - 1s/b
- kobis dan lobak merah dibersihkan dan sejat kering.
- hiris dan cincang kecil2, hiris nipis juga bwg besar dan masukkan semua ke dlm mangkuk bertutup dan biar sebentar.
- masukkan bhn2 lain ke dlm mangkuk dan gaul hingga sebati, baru tuangkan ke atas bhn2 yg telah dicincang td.
- kacau hingga semua ramuan td sebati dgn sayuran dan tutup bekas.
- simpan di dlm peti ais.
- coleslaw akan 'matang' selepas 12 jam,tanda coleslaw dah ready utk dimakan ialah ia berair dan 'smooth'...
dah lama tak buat coselow. suke.. buat sendiri boleh ejas tang rasa nyer kan. sedap nampak coselow akak tu..nak jugakkk
ReplyDeletekalau nak, mai la sini, jgn lupa bawa pinggan sekali yer....hihihi
ReplyDeleteselalu jugak wat coleslaw..tp tuh laa...maknye aje yg makan..anak2 kurang makan..letih mak nak pujuK..
ReplyDeletesib baik kat umah ni anak2 liza pun suka mkn coleslaw...xdela umi dia jer yg tambah lemak....hahahahha
ReplyDeletetun pun dh lama x buat.. biasa buat coselow bila wat ayam goreng kepci.. tp xperah lg berjaya buat yg rasa sama cam yg kepci nyer. hehe
ReplyDeletesedapnyer......lain kali nak buat juga lah....dan suka mkn yg jenis salad2 nie.....
ReplyDeletesedap nya...rupa nya simple nak buat nya ..tp tak tahu...:)
ReplyDeletebukan susah sgt pun nak buat kan..tp ank2 sy kurang mkn..hubby pun sama..
ReplyDelete