Thursday, January 12, 2012

Ayam Sambal Hutan...

Menu ni Liza gandingkan ngan nasi pth jer ari tu...dah buntu, tak tau nk masak ape, so mulalah melilau cari kat dapur org.....last2 jumpa lah menu yg simple dan berjaya mencuri hati dan perasaanku...nk tau kat mana Liza jumpa menu ni kan...mestilah kat umah Kak Ita masam manis, tp kak ita mkn lauk ni ngan nasi keju...sebenarnya lauk ni mkn dgn nasi ape2 pun mmg sedap...xgitu Kak Ita?


Liza buat lauk ni berkuah sikit sbb family Liza tak boleh mkn kalau kering2....nnt tercekik, sape yg susah....issshhhh3x ciannya.....hihihihi

Bebellll jer, jom la kita tgk resepi... kak ita cayang, Liza share resepi kat sini pulak yer.....thnx

RESEPI AYAM SAMBAL HUTAN

Bhn2:

1 ekor ayam ~ di buang kulit dan lemak dan dipotong mengikut selera
2 cm lengkuas ~ dititik
2 batang serai ~ dititik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar
2 sudu makan biji ketumbar
2 sudu teh jintan halus
15 tangkai lada kering ~ rendam hingga lembut
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih
2 cm kunyit hidup

Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar
Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul rata
Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata
Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat
Taburkan gula dan garam secukup rasa
Enak di makan bersama nasi dan roti.



        Ya Ampun....mmg sedap banget lauk ni.....coba lah...mmg berbaloi baloi....hihihihihi






21 comments:

  1. Lizaaa...pepagi dah sampai sini...tak keje ke apa kak cek ni ek...sambil2...kalau kat rumah lagila tak byk masa....
    Wah! bestnya ada lauk ayam...buat lunch best ni kan..:)

    ReplyDelete
  2. kebetulan dah kuarkan ayam, tp x tau jgk nak msk apa ni..apa lg blh cuba skrg jgk ni..huhu..thanx kak

    ReplyDelete
  3. Ramai yang kata sedap sambal ayam hutan ni..akak kena try juga la

    ReplyDelete
  4. waduh, terus ngomong indon ya kamu..hahahahaha

    lain kali masak lebih sikit, pos kat ikin kat sini ha...keh keh keh

    ReplyDelete
  5. Liza..dh siap masak ke, akak baru nak goreng ikan..hihi

    ReplyDelete
  6. kak cek mengular yer....ekekekeeke
    nnt masa lunch, kak cek rempit sini jap yer, liza tapau...hihihihi

    ReplyDelete
  7. ieja...try la buat, mmg senang dan sodaapppp...

    ReplyDelete
  8. mmg akak kena try, sbb masak pun sonang banget....hihihihi

    ReplyDelete
  9. tu la pasal ikin, mkn ayam ni terus ngomong indon....waduh waduh...hihihihi

    ReplyDelete
  10. akak...nnt kita tukar lauk yer, tambah sayur grg satu lagi....hahahahaha

    ReplyDelete
  11. tengok bahan2 pun dh tau sedap nih.. tun dh defrost ikan utk lunch, kalau ayam mmg dh buat ni sbb semua bhn2 ada.

    ReplyDelete
  12. kenapa namanyer sambal hutan???
    rasa lebey kurang mcm ayam masak merah x???

    ReplyDelete
  13. Assalam liza,
    ada lagi tak ayam samala hutan ni?..
    meh sini sikit akak nak rasa air tangan liza pulak..sebab akak dah rasa dah air tangan akak snediri buat ayam sambal hutan ni..hehe

    ReplyDelete
  14. unik namanya...
    yang pasti memang terangkat bila dimakan huk3..

    ReplyDelete
  15. Salam thun baru liza...hope blum trlambat lgi ye...sdp smbal liza tu dpt nga nasi pnas2...

    ReplyDelete
  16. Bestnya kalau dapat lauk bersambal cam ni...Rahel bole mkn nasi byk..

    ReplyDelete
  17. nak ngintai dapur liza lak... ermm sedapnya.. dapat ayam hutan..

    ReplyDelete
  18. kak liza sedapnya nampak.belum pernah cuba.tp dah ramai yg cuba.makan dgn nasi minyak mmg best nie

    ReplyDelete
  19. sedapnya ayam sambal.kak liza, saya pun dh buat karipap roti kat bawah ni. sedap kan. satu family suke

    ReplyDelete
  20. nama dia pelik tapi sebab kak liza kata sedap, tina copy ye resepi ni, esok boleh try

    ReplyDelete