Liza buat lauk ni berkuah sikit sbb family Liza tak boleh mkn kalau kering2....nnt tercekik, sape yg susah....issshhhh3x ciannya.....hihihihi
Bebellll jer, jom la kita tgk resepi... kak ita cayang, Liza share resepi kat sini pulak yer.....thnx
RESEPI AYAM SAMBAL HUTAN
Bhn2:
1 ekor ayam ~ di buang kulit dan lemak dan dipotong mengikut selera
2 cm lengkuas ~ dititik
2 batang serai ~ dititik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
2 sudu makan biji ketumbar
2 sudu teh jintan halus
15 tangkai lada kering ~ rendam hingga lembut
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih
2 cm kunyit hidup
Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar
Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul rata
Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata
Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat
Taburkan gula dan garam secukup rasa
Enak di makan bersama nasi dan roti.
Ya Ampun....mmg sedap banget lauk ni.....coba lah...mmg berbaloi baloi....hihihihihi
Lizaaa...pepagi dah sampai sini...tak keje ke apa kak cek ni ek...sambil2...kalau kat rumah lagila tak byk masa....
ReplyDeleteWah! bestnya ada lauk ayam...buat lunch best ni kan..:)
kebetulan dah kuarkan ayam, tp x tau jgk nak msk apa ni..apa lg blh cuba skrg jgk ni..huhu..thanx kak
ReplyDeleteRamai yang kata sedap sambal ayam hutan ni..akak kena try juga la
ReplyDeletewaduh, terus ngomong indon ya kamu..hahahahaha
ReplyDeletelain kali masak lebih sikit, pos kat ikin kat sini ha...keh keh keh
Liza..dh siap masak ke, akak baru nak goreng ikan..hihi
ReplyDeletekak cek mengular yer....ekekekeeke
ReplyDeletennt masa lunch, kak cek rempit sini jap yer, liza tapau...hihihihi
ieja...try la buat, mmg senang dan sodaapppp...
ReplyDeletemmg akak kena try, sbb masak pun sonang banget....hihihihi
ReplyDeletetu la pasal ikin, mkn ayam ni terus ngomong indon....waduh waduh...hihihihi
ReplyDeleteakak...nnt kita tukar lauk yer, tambah sayur grg satu lagi....hahahahaha
ReplyDeletetengok bahan2 pun dh tau sedap nih.. tun dh defrost ikan utk lunch, kalau ayam mmg dh buat ni sbb semua bhn2 ada.
ReplyDeletekenapa namanyer sambal hutan???
ReplyDeleterasa lebey kurang mcm ayam masak merah x???
Assalam liza,
ReplyDeleteada lagi tak ayam samala hutan ni?..
meh sini sikit akak nak rasa air tangan liza pulak..sebab akak dah rasa dah air tangan akak snediri buat ayam sambal hutan ni..hehe
unik namanya...
ReplyDeleteyang pasti memang terangkat bila dimakan huk3..
Salam thun baru liza...hope blum trlambat lgi ye...sdp smbal liza tu dpt nga nasi pnas2...
ReplyDeleteBestnya kalau dapat lauk bersambal cam ni...Rahel bole mkn nasi byk..
ReplyDeletenak ngintai dapur liza lak... ermm sedapnya.. dapat ayam hutan..
ReplyDeletekak liza sedapnya nampak.belum pernah cuba.tp dah ramai yg cuba.makan dgn nasi minyak mmg best nie
ReplyDeletesedapnya ayam sambal.kak liza, saya pun dh buat karipap roti kat bawah ni. sedap kan. satu family suke
ReplyDeletetgk gambar pun dah mengliurkan
ReplyDeletenama dia pelik tapi sebab kak liza kata sedap, tina copy ye resepi ni, esok boleh try
ReplyDelete