Assalamualaikum dan selamat melepak2 di hujung minggu....hihihihi...mst semua pernah mkn ubi kayu rebus kan...kalau kat kelate kitaorg mkn cicah ngan kelapa yg digaul ngan gula jer, tp bila tgk org luar mkn dgn sambal bilis pun nmpk sedap jugak...maka terjadilah tajuk n3 kat atas tu....muahahaaha
So kali ni Liza mkn dgn dua2 sekali...kelapa gula dan sambal bilis....sedapppp.....hihihihihi
UBU KAYU REBUS
Bhn2:
1 kg ubi kayu muda - buang kulit dan bersihkan
Air secukupnya - utk merebus ubi
Sdkt garam
Kelapa pth
Gula secukupnya- ikut rasa
Sambal bilis
- masukkan ubi, air dan garam ke dlm periuk.
- masak dgn api perlahan hingga masak dan empuk.
- hidangkan bersama kelapa parut yg digaul dgn gula dan sambal bilis...
- sedappppp wa cakap lu...ekekekeke
sedapnya kak liza...suka makan ubi kayu rebus..tapi dah berkurun tak makan..huhuhu
ReplyDeleteskrg mmg ssh nak cari ubi kayu kan...ari tu pun kebetulan jumpa,tu yg terus beli tu...
ReplyDeleteAssalam Liza,
ReplyDeletetak peduli selatan ke timur ke, dua2 kita nak....kelapapun nak,sambalikan bilis pun nak...adeeeeh! sedapnya makan ramai2 berebut2...jangan lupa secawan kopi panas ye Liza.
wslam amie....hahaha, cam liza gak yer, nak dua2 sekali.meh dtg umah meh...kita mkn ramai2...
ReplyDeleteAssalam Liza, bestnya ubi kayu rebus, akk suka cicah nyo + garam n gula, mmg ingat kampung je, pas tu minum teh O suam2 best gilos ni, terliur tgk
ReplyDeleteSalam Liza...kita pun suka makan ubi rebus..tapi selalu cicah dengan sambal tumis belacan jer..enak banget..
ReplyDelete