Friday, December 9, 2011

6 Tahun Sudah Berlalu dan Nasi Sup....

Salam bersua kembali di hari Jumaat yg menjadi penghulu bg segala hari....Hari ni genaplah 6 thn pemergian arwah bonda tercinta...act kan 6 thn lepas pun date ni jatuh pada hari Jumaat yg mulia ni...arwah ma meninggalkan kami semua lbh kurang pada pkl 3 pagi sbb strok....pergi yg tak akan kembali lagi dan kehilangan yang tiada gantinya hingga saat ini dan selamanya....semoga arwah adalah antara kekasih2Nya...Aminnn.....Alfatihah

Hari ni Liza nak share nasi sup yg buat hari tu...kalau kat Kelate nasi sup ni pemes kat area2 hospital, kiranya senang utk pesakit yg tak lalu mkn...utk yg menunggu pesakit pun blh jugak, tp spesel la sikit...hahahaha...so kali ni Liza buat utk org yg tunggu pesakit yer, jgn mareee....hihihihi

Resepi sup ni Liza amik dr dapur kak norlie...tima kaseh kak...asalnya kak norlie buat bihun sup, tp kali ni Liza ubah buat nasi sup...moh kita intai resepinya...


RESEPI SUP DAGING / TULANG

Bhn2:

10 kg Daging (potong ketulan besar berat sekilo seketul pun boleh)
2 kg tulang

BAHAN YANG PERLU DIBERSIH SECUKUP BERSIH: * bahan ini x perlu dibuang kulit @ dipotong.

10 batang serai *
1 ketul lengkuas (besar) *
2 ketul halia (besar) *
3 labu bawang putih *
10 biji bawang merah *
secekak daun leek *
sepohon batang calery *
beberapa helai daun pandan - simpulkan *

2-3 senduk besar gula @ secukup rasa
pak aji
2 kotak besar kiub ayam
RM 1.00 lada hitam timbang - blend halus
garam
segengam kulit kayu manis
segengam bunga lawang
buah pelaga
air secukupnya (periuk besar daging mesti tenggelam)

masukkan daging di dalam periuk besar dan dikuti dengan air sehingga daging tenggelam dan hampir 3/4 penuh periuk. masakkan di atas api.
bila sudah mendidih masukkan ke semua bahan yang telah di bersihkan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. biarkanlah ia masak 2-3 jam supaya daging ketulan besar dapat empuk dengan sempurna. (air boleh di tambah jika surut).
setelah daging empuk keluarkan ke semua bahan yang di rebus bersama daging tadi. hanya tinggalkan ketulan daging yang besar.
teruskan merebus.dan masukkan kiub ayam, gula, pak aji, garam, lada hitam. bolehlah di rasa kuah sup ini. sebatikan rasanya seimbang.
bila sudah secukup rasa angkatlah ke semua ketulan daging di dalam periuk besar tadi.
sejukkan dan bolehlah di potong untuk jadikan bahan hiasan bihun sup.

** untuk pengetahuan: kuah sup ini hanya kelihatan kosong tanpa ada tinggal satu bahan pun di dalam kuahnya termasuklah 3 sekawan tadi.


BIHUN:
1 1/2 kampit bihun yang besar -rendam + serbuk kunyit.
bila bihun sudah agak lembut bolehlah di celur sekejab @ dikukuskan.
- Liza xguna bihun..Liza rebus beras hingga hancur dan lembik...rebus guna api perlahan yer...

HIASAN / TABUR:

Daging ketulan besar yang telah di rebus empuk - dipotong kiub kecil kecil
daun sup - } dihiris halus
daun bawang -}
1 kampit besar bawang goreng
1kg lobak masin - dicincang halus halus


SOS KICAP:

3 botol kicap
1-2 kg cili api
5-6 ulas bawang putih
limau untuk dijadikan jus
* sedikit bawang goreng - jika suka
sedikit minyak

panaskan minyak. goreng cili api dan kacaukan hingga cili sebati, layu dan angkat. sejukkan sekejab.
bawang di layur pada api sekejab @ kalau x nak gorengkan dan angkat.
tuang kicap dalam blender masukkan cili goreng dan blend hingga sebati bersama bawang putih.
jika suka bolehlah diblend sekali dengan sedikit bawang goreng hingga sebati.
tuangkan di dalam mangkuk masukkan jus limau, garam dan gaulkan sehingga secukup rasa


Sekarang ni kan musim demam n batuk...so pada sesape yg takde selera makan tu apakata cuba nasi sup ni....best tauuu, rugi kalau tak cuba...

7 comments:

  1. Klu tgh x de selera mesti sedap makan nasi sup ni kan...laju je hirup..

    ReplyDelete
  2. Alfatihah buat ma liza, mmg sedap nasi sup tu

    ReplyDelete
  3. kalau mcm tu punya bahan sampai 10kg dging ..alamat ucu tak merasalah bubur tu....tp mmg sedap..org x skit pun bertambah..hehehe..

    al fatihah utk arwah...

    ReplyDelete
  4. Banyaknya nak masak Liz... macam nak kenduri lagaknya. Wah... makan besar nie...

    ReplyDelete
  5. jarang saya masak nasi sup ni, demi anak2 nanti saya try buat pulak..

    ReplyDelete
  6. al-Fatihah buat allahyarhamah bondanya Liza,
    nasi sup begini bonda mentua Amie suka buat, tapi Amie hanya makan saja....

    ReplyDelete
  7. al-fatihah utk arwah.. :)

    sedap la plak nani nampak bubur tu.. kadang2 pun bila anak2 mintak nak makan bubur tu.. nani pun wat gak.. :) tapi simple2 punya je.. boh halia, ayam and sedikit sayur2ran.. :)

    ReplyDelete