Salam semua..dah breakfast ke belum...kalau belum kan,apa kata kita breakfast ngan teh dangdut ni...hmmm teh ni sama jer rasa dgn teh tarik tp kejadiannya yg cantik itu mmbuatkan hatiku tergoda...nak minum pun sayang...mula2 terfikir jugak camana la org buat air ni...last2 terjumpa kat MyR resepi2 dan cara2nya sekali...so, minta izin dgn tuan punya resepi yer...Liza tempek kat sini pulak..
RESEPI TEH DANGDUT
Bahan-bahan ( 1 gelas )
- 2 UNCANG TEH (Liza guna teh timbang yg biasa org buat teh tarik tu)
- 3 SB SUSU PEKAT
- 2 SB SUSU CAIR (option)
- AIR PANAS (IKUT SUKATAN GELAS)
Cara-cara
- -REBUS TEH TU DENGAN SETENGAH CAWAN AIR...PASTIKAN TEH TU PEKAT.. (PASTIKAN
TEH TU JADI PEKAT, BIASANYA SAYA REBUS SETENGAH CAWAN AIR DAN BILA PEKAT AIR
AKAN TINGGAL 1/3 CAWAN JE...)
- -1 CAWAN AIR PANAS,CAMPUR SUSU PEKAT DENGAN SUSU CAIR LEPAS TU TARIK SAMPAI
BERBUIH
- -LEPAS TU MASUKAN SUSU KE DALAM GELAS SEKALI DENGAN BUIH-BIUH TU..
- -AKHIR SEKALI BARU MASUKAN TEH YG PEKAT TADI KE DALAM SUSU.. MASUKKAN TEH TU
SLOW2...
- *SUKATAN AIR DAN SUSU IKUT SUKA KITE SENDIRI NAK MANIS ATAU TIDAK...SUKATAN AIR PUN SAME....IKUT SAIZ GELAS KITA...KALU NK SENANG KITE SUKAT DULU AIR MENGIKUT GELAS YG KITE NK GUNA...
Kita minummm dulu...jemput semua...
salam Liza..wah!pg2 dah berdangdut yer.mai secawan :D
ReplyDeletesalam kenal
ReplyDeletekunjungan balas
wah enak banget teh dangdut ni :)
ngam ni untuk diminum pas tu goyang dangdut utk bakar lemak berkrim...hihihi..
ReplyDeleteHIHI ... ada letak nama teh dangdut .. nak cubalah nanti ..:)
ReplyDeletedah lama nak berdangdut ni, tapi x suka teh, tapi nak cuba buat jugak lah
ReplyDeletenampak sedap..tp x suka teh..teh o blh lg..
ReplyDelete