RESEPI KEK PUDING KARAMEL
Gula Hangus...
Bhn²
2 sudu besar gula pasir
Cara²
- Sediakan loyang 8 inc.
- Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
- Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
- Ratakan gula dgn menyenget² kan loyang kiri dan kanan.
- Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak² dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
- Ketepikan.
~ Bahan
Karemel...
Bhn²
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Bhn²
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Cara²
- Kacau susu dan gula hingga gula larut.
- Kacau telur dan esen perlahan.
- Satukan kedua² bahan dan kacau rata perlahan aje.
- Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
- Ketepikan.
- Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
- ( Adunan
ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek
nanti ).
~ Adunan Kek Bahan 1...
Bhn²
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Cara²
Bhn²
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Cara²
- Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
- Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
~ Adunan Kek Bahan 2...
Bhn²
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Cara²
Bhn²
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Cara²
- Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
- Masukan sikit² dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
- Ketepikan.
~ Merinque...
Bhn²
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar²
Cara²
Bhn²
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar²
Cara²
- Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering.
- Pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. Kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh.
- Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
- Gaul rata secara kaup balik.
- Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
-
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.Letakkan pewarna yang anda sukai.(Liza letak warna merah,hijau dan kuning)
-
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi. Belang - belangkan adunan.
- Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink. Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
- Akhir sekali dengan satu sudu.
- Lorekkan atas adunan dengan lidi.
Panaskan oven
terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170°C terlebih
dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160°C.
Gunakan api bawah sahaja.
Kaedah Steam Bath
Kaedah Steam Bath
- Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
- Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi.
- Letakkan pada rak bawah dalam oven.
- Bakar kek pada suhu 160°C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
- Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
- Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
- Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
- Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
- Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
- Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.
~ Jika
menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan
kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.. Atau
letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam
loyang.
~ Jika menggunakan oven gas kedudukan loyang air panas di
letak di bahagian bawah dan loyang kek di sebelah atas.Ini adalah seperti yg diajarkan oleh kak Zuriani.
adoyai betul mengancam kalbu la kek karemel nih..resipi dh lama akak simpan tp menengokkan kerenyahan yg terpaksa dilalui..kena simpan lg lama nmpaknye..hehe!!
ReplyDeleteLizaaaa....
ReplyDeleteNi lagi satu kek yg lama dah kak cek mengidam nak makan...nak buat serunya tenggelam timbul....mintak sikitlah ngan liza...leh kan...:D
salam Kak Liza..adusssss...makin naik tahap jelesnya bila tengok kek ni makin pemes emes sekarang...Jeles sebab saya belum lagi kesempatan nakj membuatnya......Ohhh sedeyyyynya
ReplyDeleteAduh... banyak kojo ni Liza. Tak terbuat kakak kalau macam ini. Mesti sedap sebab kek yg banyak kerja ni biasanya memang sedap:)
ReplyDeleteawalnya potong kek..tunggu la saya mari..hihi..sedap kek puding karamel..suka2.
ReplyDeletecantiknya kejadian kek karamel ni.Kalau dah wat kek ni,mesti rasa nak wat lagik sbb sedap sangat.
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteSalam kenal kak liza. Tq sudi singgah my homework. tapi kenapa saya tak boleh follow akak erk?
assalamualaikum..
ReplyDeletesalam kenal dan ziarah beserta follow blog ni... kek karamel ni memang sedap ..gebuuu je kan :)
Kak ina..nmpak jer bhn2 dia macam renyah,tp buatnya xde la ssh sgt..jgn la smn resepi tu lama2, nnt berkulat pulak...hihihi
ReplyDeletekak cek..nnt bila seru timbul, kak cek buat yer...tunggu dia timbul dulu...ekekkeke
ReplyDeleteSue...mmg buat kek ni kena sabar sikit, Liza pun berdebar masa buat kek ni, takut xjadi, almaklumlah buat tuk besday anak dara sunti..
ReplyDeletekak zakie...buat kek ni kena betul2 masa relax..n buat ikut step by step...tp xde la ssh sgt..nmpak jer macam ssh..
ReplyDeleterahel...await xcakap awal2 hang nak dtg ..hiihihi
ReplyDeletekak lina..liza tgk kat blog akak pun dah bnyak kali akak buat kek puding ni kan..yo la...sodap katakan...hihihihi
ReplyDeletewslam kak tun..Liza pun xtau nape akak xblh follow Liza...Liza ni xberapa mahir bab IT ni...huhuhu
ReplyDeleteSalam wani...thanx yer sudi follow blog liza..
ReplyDelete