Kat umah ni kalau masak yg pedas2, mmg cepat la licin pinggan...tp kena control sikit pedas tu coz kesian kat adik yg kecik tu..kalau nak jugak makan cili padi, biasanya Liza hiris jer cili tu, so sape2 yg nak xtra pedas blh la gigit cili tu...cnfrm berasap telinga...hiihihi..kalau beli ikan siakap biasanya Liza akan bakar sambal @ grg2 yg berkuah sikit mcm ni...jom tgk resepi ok..
SIAKAP GORENG CILI PADI
Bhn2
Ikan siakap @ apa2 jenis ikan yg digemari - gaul dgn garam dan grg hingga garing
Bwg pth - kisar halus
Bwg besar - kisar halus
Cili mesin
Cili api/padi - potong halus @ mesin halus
Minyak
Gula
Cuka - sdkt
Perasa
- panaskan minyak dan tumis bhn2 kisar dan cili mesin hingga naik bau
- masukkan cili padi, cuka, gula dan perasa..
- masukkan ikan yg telah digoreng dan gaul rata @ curah atas ikan..
* garam tak perlu dimasukkan sbb ikan dh masin..
Jemput makan semua...
mmm mesti sedap kan..
ReplyDeleteaslmkum liza..tumpg mkn mlm sni eh.. sedap ikan msk camni..
ReplyDeletejemput...jemput makan semua yer...jgn malu2
ReplyDelete