Wednesday, August 3, 2011
Iftar 2...Nasi Lemak Daun Pisang dan Ayam Masak Merah..
Alhamdulillah dah 2 hari kita selamat berpuasa..ari ni Liza just nk share ayam masak merah yg buat smlam utk dimkn dgn nasi lemak...
AYAM MASAK MERAH BONDA
Bhn2
Ayam
Garam
Srbk kunyit
Serai *
Bwg besar *
Bwg pth *
Halia *
Cili mesin
Tomato puri / sos tomato
Gula , perasa
Rmpah 4 sekawan
Kacang pis - optional
- mesin halus bhn2 bertanda *
- gaulkan ayam dgn srbk kunyit dan garam..goreng separuh msk..
- guna minyak lebihan grg ayam td dan tumis 4 sekawan dan bhn2 kisar hingga naik bau..
- kemudian masukkan cili mesin dan tomato puri / sos tomato..
- masukkan ayam yg tlh digoreng td dan perasakan dgn gula dan perasa...
- akhir masukkan kcg pis..
* garam xperlu dimasukkan sbb ayam grg td dh cukup masin...
Popia grg sambal ngan kuih koci tu beli kat Pasar Ramadhan...angah nk sgt mkn popia tu...xdan2 umi dia nk buat...hehehe...xpe la umi dia blh tumpang mkn sekali...kuih koci tu pulak papa dia punya laa...
Haaa....nenas pun ada...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam Ramadhan K Liza...
ReplyDeleteCukup semua ader, nasi & lauk, kuih-muih dan buah... alhamdulillah :)
Alhamdulillah Nurul...mkn cmni pun dah ckp kenyang...
ReplyDelete