Wednesday, August 24, 2011

Iftar 22 : Tepung Pelita Yg Selalu Terang...

I

Salam semua, ari ni bru sempat nak tayang n3 yg tertangguh...semenjak dua menjak ni bz memanjang,almaklumlah dah nak raya kan...tepung pelita ni sebenarnya kuih berbuka 2 ari lepas..Liza selalu buat guna resepi ni sebab anak2 suka yg lembik2 cenggini...meh kita layan resepi dulu..

TEPUNG PELITA

Bhn2 bahagian bawah :

Tepung beras / tepung jagung - 1 cawan
7 cawan air
Daun pandan - 5 helai
Gula secukup rasa

-  daun pandan dimesin bersama air
-  masukkan semua ke dlm periuk dan masak hingga likat
-  ketepikan

Bhn2 bahagian atas :

Tepung beras / tepung jagung - 1 cawan
7 cawan santan
Garam
Sedikit gula

- masak semua atas api hingga likat dan pekat

Cara buat kuih:
- masukkan bhgn bawah kuih ke dlm bekas kecil @ daun pisang
- biarkan beku..
- bila bhgn bwh dah beku, masukkan bhgn santan di atasnya..
- biarkan beku dan sedia dijamu..



Adunan ni kalau buat dlm cawan kecik2 tu, biasanya akan dapat dlm 27 cawan...Liza suka buat resepi ni sbb senang dan cepat..dan yg paling pnting sedappppp..




No comments:

Post a Comment