Ok, kali ni Liza cuba buat roti guna yeast water atau air yis pulak..roti ni berbeza dgn roti sourdough yg biasa Liza buat tu, sbb roti ni mmg menggunakan air yis semata2..Liza rasa yg ni lagi senang kalau nk bnadingkan dgn roti sourdough tu..ihihi
Kali ni Liza cuba buat air yis guna buah epal dan raisins, mmg sedap rasa roti ni, tak masam langsung..nnt nk cuba buat guna buah lain pulak
Tapi sayangnya Liza lupa nak ambil gambar air yis yg Liza buat, tak pe lah lainkali insyaallah Liza akan tunjukkan hasil air yis..
LOAF USING STRAIGHT DOUGH METHOD
350gm bread flour
6gm salt
20gm raw sugar
10gm milk powder
20gm unsalted butter
150gm yeast water *( resepi kat bawah )
75 - 90gm water - adjust accordingly
- mix everything EXCEPT butter
- autolyse for 30 mins then add butter and knead till window pane stage
- first proofing may take longer - lebih kurang 15 jam
- bench rest 20 mins and final shape
- final proofing till double in size
- cold bake ( means put the loaf in the oven without preheat )
- then switch on the oven with stated temperature 200C for 20 mins. then reduce to 180C for another 20 - 25 mins
*Buah2an dr air yis tu pun Liza masukkan , tak nak membazir kan
Liza buat sandwich pisang n nutella |
Yeast Water / Air Yis :
Botol kaca kosong - rebus dgn air panas dan biar kering sendiri ( JGN LAP )
1/3 balang buah2an
3/4 balang air bertapis
1 @ 2 sudu besar gula ( Liza guna gula perang )
- masukkan semua bhn ke dlm botol kaca tadi
- tutup botol rapat2 dan goncang sikit
- biarkan dlm 6 - 7 hari hingga buah2an terapung atau naik ke permukaan air serta ada bnyk bubble kecik - suhu bilik je
- setiap hari, goncang botol perlahan2 dan buka penutup utk mengeluarkan gas dan tutup kembali ketat2
- ulang proses ini selama 6 - 7 hari
* Semua buah2an boleh digunakan KECUALI betik, kiwi dan nenas
Memang nampak lebut roti tu, ada rongga-rongga lagi. nanti jangan lupa share air yis tu ye.
ReplyDelete