Thursday, November 9, 2017

Stir Fry Chicken Red Curry...





STIR FRY CHICKEN RED CURRY  ( THAI )

Bhn2:

1/2 ekor ayam - potong kecil
3 s/b red curry paste
1 biji bawang besar - hiris halus
4 ulas bawang putih - cincang
2 biji lada merah - hiris
3 batang kcang pjg - potong
Daun limau purut
Daun selasih
2 s/b sos ikan
2 s/b sos tiram
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak - utk menumis


- panaskan minyak dan tumis bhn hiris dan cincang hingga Wangi
- masukkan red curry paste, sos ikan dan sos tiram dan masak lg hingga naik bau
- masukkan ayam dan sedikit air dan biarkan hingga ayam masak
- perasakan dgn garam dan gula
- akhir sekali masukkan kacang panjng. daun limau dan daun selasih
- bila dah cukup segala rasa, blh la diangkat dan dihidangkan
- lauk2 blh gunakan apa saje, yg selalu org guna ialah seafood









No comments:

Post a Comment