Hari tu buat lagi milky loaf ni guna natural yeast / sourdough..tapi kali ni Liza tambah dgn tepung wholemeal sikit,..roti ni mmg lembut dan sedap, bagi kawan2 yg takde sourdough blh juga guna yis
SOURDOUGH MILK LOAF
30gm gula
7gm garam
150gm sourdough starter active
70ml fresh cream
85ml susu segar
70ml air
30gm butter
- campurkan semua bhn dan uli dgn BM atau mixer hingga
elastic
- doh ni mmg lembik sikit ye
- first proofing ambil masa 31/2 jam
- bench rest 30 minit
- second proofing 2 jam
- bakar 190C selama 40 minit atau sehingga roti
keperangan
* kalau xde starter boleh guna 2sk yis kering, bhn lain
semua sama je *
Gara2 cuaca yg sejuk , kali ni proofing mmg mengambil masa yg agak lama, bermula dr 10.30 pagi dan siap bakar pukul 9 malam...nasib baik roti tetap maintain sedap dan tak masam..
No comments:
Post a Comment