Thursday, November 9, 2017

Roti Benggali Sourdough...

Suka dgn tekstur roti ni, mmg lembut dan sedeap...yg penting nak buat pun senang..cuma kali ni Liza tukarkan yis dgn sourdough ..dua2 pun tetap sedap n lembut






RESEPI ROTI BENGGALI WHOLEMEAL

 

Bhn2:

 

300 gm tepung roti
120 gm sourdough starter
2 s/b susu tepung
1 s/b shortening
Secubit garam
120 - 160ml air suam
2 s/b gula kastor

- masuk semua bhn KECUALI shortening dan air ke dlm mangkuk pengadun
- masukkan air sdikit2 dan uli hingga kemyal
- masukkan pula shortening dan uli lagi hingga elastic
- tutup doh dgn cling wrap dan biarkan naik 2 kali ganda  ( lebih kurang 4 jam )
- kemudian tumbuk doh utk buang angin
- bentukkan doh seperti bebola mengikut saiz yg diinginidan aturkan dlm Loyang yg telah disapu butter
- biarkan  naik lagi utk kali kedua ( lebih kurang 2 jam setengah )
- bakar 200C selama 35- 45 minit mengikut oven masing2

2 comments:

  1. Oh! Saya belu pernah guna sourdough...alamak jakunnya saya. Apa pun tq for sharing ye darling.

    ReplyDelete