Wednesday, November 29, 2017

Ambon..


Assalamualaikum wbt...dah lama rasanya tak buat ambon atau apam klate ni, dah banyak sgt list menu yg nk try kan,hihii
Nak buat ambon ni bknnya susah pun, cuma kena faham teknik yg betul..cuma kena pukul telur tu sampai kembang macam kita nak buat bahulu, kalau tak mmg la apam ni akan jadi bantat
Tak perlu nk letak baking powder atau ovalette , sbb apam ni mmg dah lembut sgt
Resepi ni dr arwah ma dan mmg Liza selalu guna, gunalah cawan atau mangkuk apa pun, jnji semua bhn disukat menggunakan cawan atau mangkuk yg sama, faham kan...









RESEPI AMBON

Bhn2:


1 cawan telur
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1s/t esen vanila/ esen ros - utk hilangkan bau telur

- panaskan dulu kukusan.
- pukul telur dan gula hingga betul2 kembang, sampai warna putih yer..pastu masukkan esen.
- perlahankan speed dan masukkan tepung, gaul sebati.
- bahagi adunan kpd 2 bhgn, 1 bhgn warna merah dan 1 bhgn warna asal.
- masukkan ke dlm loyang secara selang seli warna.
- kukus hingga masak lebih kurang 20-25 minit.
- sejukkan dan bolehlah dipotong...


No comments:

Post a Comment