Tuesday, October 31, 2017

Sicilian Orange Cake..





Dah lama tertarik nk rasa kek oren ni, kalau ikutkan resepi asal ada letak ising kt atas kek tu, tapi memndangkan kek ni pun dah manis, Liza biarkan cmtu je ( sebenarnya malas nk buat)...ihihi


Tapi mmg moist sgt kek ni, tgk pun dah tau kan, so jom la buat utk minum petang ni

Terima kasih ye Hana, akk CnP dr dapo Hana je ni






RESEPI SICILIAN ORANGE CAKE
250g butter - suhu bilik
250g gula pasir -( Liza guna 200gm je)
4 biji telur size M
11/2 sk parutan kulit oren
250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
85ml jus oren

Bahan untuk aising
  • 125g gula aising
  • 5 sk jus oren

Cara-cara
  • Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.Liza guna loyang 8x8
  • Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
  • Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
  • Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
  • Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.

No comments:

Post a Comment