Tuesday, October 24, 2017
Homemade Mee Kuning...
Assalamualaikum wbt..sekian lama memendam rasa utk buat mee kuning sendiri, akhirnya ada rezeki utk beli mesin mee ni..Alhamdulillah
Maka projek pun bermula lah, tima kasih Nurul yg sudi berkongsi resepi homemade mee kuning yg sedap ni..lps ni mmg akan buat lagi dan lagi guna resepi ni je
HOMEMADE MEE KUNING
Bhn2:
500gm tepung gandum
Sedikit serbuk kunyit - optional
1 biji telur
2 s/k air kapur - optional ( Liza xletak)
2 s/k garam
200ml air
- air dicampur dgn air kapur dan garam
- acmpur tepung tepung dgn telur dan campuran air td. masukkan air sedikit2 sehingga jadi macam serbuk roti ( tepung boleh dikepal) * Tak perlu guna kesemua air
- rehatkan doh 1/2 jam
- bahagikan doh pada 6 bhgn dan ambil satu bahgian gelek dr ketebalan tebal ke nipis ( yg ni Liza tak pandai adjust lagi, hihi)
- rebus dlm air rebusan yg telah mendidih dan masak mee hingga mee timbul
- basuh mee dgn air sejuk utk buang kanji ( Liza lalukan bawah air paip je)
- sejat hingga kering dan gaulkan dgn minyak utk mengelakkan mee dr melekat antara satu sama lain
- boleh terus digunakan atau disimpan dlm fridge
- tahan 4-5 hari
Ni lah hasilnya, dapat lebih kurang sekilo mee..Liza dapat buat 2 kali, mee bandung dan mee grg mamak ( xsempat amik gambar)..
Mee homemade ni agak lembut. jadi kalau grg tu dah tak payah letak air dah..kalau buat yg berkuah pun dah tak perlu celur dulu, terus masukkan dlm kuah je
Ni lah antara proses2 utk buat homemade mee kuning ni
No comments:
Post a Comment