Assalamualaikum wbt dan salam manis utk semua...burger ikan ni mmg dah lama Liza buat tapi jugak dh bnyk kali Liza buat sebab sedap dan yang paling penting sng nak buat..dressing atau sos special tu blh buat awal dan simpan dlm fridge, bila nak guna keluarkan dan terus blh guna je
Resepi sos tu Liza pernah share kat SINI, blh makan dgn apa saja
FISH BURGERLICIOUS
Bhn2:
Ikan dori fillet - potong dan bersihkan
Tepung bestari secukupnya
- perap ikan dori dgn tepung bestari dalam 30 minit
- panaskan minyak
- salut ikan dori td dgn tepung bestari sekali lg
- goreng hingga masak keemasan, angkat
Lemon Vinaigrette:
1/2 s/teh parutan kulit lemon
2 s/b lemon juice
1 s/t gula
4 s/b xtra virgin olive oil
1 s/t oregano
1 s/t bawang putih - parut halus
Serbuk lada hitam secukupnya
- gaul semua bhn hingga sebati dan simpan dlm fridge 15-20 minit sebelum digunakan
- gaulkan dgn salad kegemaran
* utk burger ni Liza gaulkan dgn salad, timun dan tomato ( semua sayuran dipotong dadu)
Cara buat burger:
- potong separuh roti dan sapu dgn butter setiap keeping
- toastkan skjp agar rangup
- sapu roti td dgn sos special, letakkan sayuran td, lapis dgn ikan grg dan tutup dgn roti yg sebelah lagi yg juga telah disapu dgn sos special td..
Ni la rupa lemon vinaigrette tu ye |
Roti burger homemade, atas tu Liza tabor dgn tpg semolina |
Sedapnya...
ReplyDelete