Wednesday, October 25, 2017

Black Sesame Country Loaf..( Sourdough )..





Banyak lagi tips dan teknik roti artisan ni yg Liza kena belajar utk dapatkan roti yg cantik dan sedap..







BLACK SESAME COUNTRY LOAF

300gm bread flour
50gm spelt flour
6gm salt
245gm water
60gm starter
2tbsp black sesame seed- soak with 2 tbsp. water


- mana2 roti artisan ni lebih kurang sama je method dia, gaul semua bhn KECUALI garam dan seed yg kita gunakan dan bairkan dlm suhu bilik 30 minit
- lps 30  minit, masukkan garam dan seed pilihan dan gaul hingga sebati
- dan bermulalah proses S&F ( stretch n folding)






Kali ni Liza cuba method baru utk roti artisan ni, proofing yg amik masa lebih lama


Bulk Fermentation - 4 hours ( Liza buat 2 jam 15 minit je)
Bench rest 30 minit
Cold retard - 10 hours ( Liza proof 15 jam 15 minit)
Bake cold in Dutch Oven (DO)




No comments:

Post a Comment