Thursday, September 7, 2017
Kuih Boom Bijan Nyonya Style ...Lagiiii
Dah banyak kali Liza buat kuih ni guna resepi yg sama sbb yang penting sdp dan tak meletop masa goreng..kalau tak caya, meh cuba resepi ni
RESEPI KUIH BOOM BIJAN NYONYA STYLE
Bhn2:
3 cawan tepung pulut
1/4 cawan tepung gandum
2 s/b gula
11/3 cawan air suam
Inti kacang merah
Bijan secukupnya
- air suam dan gula disatukan, kacau sebati..
- tepung dicampur dan masukkan air gula sedikit2, gaul sebati..
- ambil sedikit adunan tepung dan masukkan inti kacang merah, bulat2kan
- gaul dan golekkan ke dlam bijan, tekan2 sikit agar bijan melekat elok
- goreng hingga keemasan
PETUA*
- air suam utk menghasilkan kandungan kuih yg rangup diluar dan lembut didlm.
- tepung gandum utk mengelakkan kuih dr meletup ketika digoreng serta kuih akan jd lembut
No comments:
Post a Comment