Wednesday, September 13, 2017

Kluay Khek / Thai Banana Fritters..



Hari tu ada tgk rancangan masakan Thailand, dan kebetulan pulak resepi ni yg chef tu tunjuk..teruja sgt sbb nak tgk apa kelainan pisang goreng kita dgn versi Thai kan..

Jadi tgk punya tgk, rasa nk try buat la versi ni sbb ada kelainan dlm penggunaan bhn..masa tgh masak tu, mmg Wangi sangat bau..mungkin sbb guna santan dan kelapa parut kot

Sesiapa yg nak cuba tu, meh intai resepi kat bawah ye, insyaallah mmg tak menghampakan dan sedap..








KLUAY KHEK

Bhn2:

10 biji pisang - belah 2
30gm tepung beras
100 gm kelapa parut
60 gm santan
8 gm garam
50 gm gula
2 s/b air kapur
50 gm bijan putih
Minyak secukupnya utk menggoreng










- satukan tepung beras, gula, dan garam  ke dlm mangkuk
- masukkan santan dan gauk sebati.
- kemudian masukkan air kapur, bijan putih dan kelapa parut
- kacau sebati dan rehatkan batter dlm 5 minit
- sementara itu potong nipis pisang
- panaskan  minyak, celup pisang ke dlm batter td dan goreng 6-8 minit atau hingga masak keemasan.
- sedap dimakan panas




No comments:

Post a Comment