Wednesday, August 30, 2017

Sourdough Milk Loaf...






Setelah ramai yg mencuba dan memuji kelembutan dan kesedapan roti ni, maka Liza pun tak tunggu lama..terus teringin nk buat dan merasa...alhamdulillah mmg berbaloi mencuba




 
 
SOURDOUGH MILK LOAF
 
Bhn2:
 
350gm tepung roti
30gm gula
7gm garam
150gm sourdough starter active
70ml fresh cream
85ml susu segar
70ml air
30gm butter
 
 
- campurkan semua bhn dan uli dgn BM atau mixer hingga elastic
- doh ni mmg lembik sikit ye
- first proofing ambil masa 31/2 jam
- bench rest 30 minit
- second proofing 2 jam
- bakar 190C selama 40 minit atau sehingga roti keperangan
 
* kalau xde starter boleh guna 2sk yis kering, bhn lain semua sama je *
 
 
 
 


No comments:

Post a Comment