Wednesday, August 23, 2017

Sambal Ketam...



Lauk ni mmg dah lama sgt Liza buat, masa ni semua anak2 masih ada kat rumah...sekarang kalau nk masak lauk mcm ni, kena tunggu semua berkumpul dulu, baru syok nak main masak 2












RESEPI SAMBAL KETAM

Bhn2:

4 ekor ketam - bersihkan, lumur dgn garam n kunyit
1 biji bawang besar * - nk guna bwg merah pun blh
2 ulas bwg pth *
6-7 s/b cili mesin - blh lebihkan
Sdkt air asam jawa
Sdkt minyak
Garam, gula

- mesin bhn bertanda *
- panaskan sdkt minyak dan grg ketam hingga masak, angkat n ketepikan
- guna minyak yg sama, tumis bhn blend dan cili mesin hingga naik bau..
- masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa..
- akhir sekali masukkan ketam yg telah digrg dan gaul sebati, angkat..





No comments:

Post a Comment