Sambal Ketam...
Lauk ni mmg dah lama sgt Liza buat, masa ni semua anak2 masih ada kat rumah...sekarang kalau nk masak lauk mcm ni, kena tunggu semua berkumpul dulu, baru syok nak main masak 2
RESEPI SAMBAL KETAM
Bhn2:
4 ekor ketam - bersihkan, lumur dgn garam n kunyit
1 biji
bawang besar * - nk guna bwg merah pun blh
2 ulas bwg pth *
6-7 s/b cili mesin - blh lebihkan
Sdkt air asam jawa
Sdkt minyak
Garam, gula
- mesin bhn
bertanda *
- panaskan sdkt minyak dan
grg ketam hingga masak, angkat n ketepikan
- guna minyak yg sama, tumis
bhn blend dan cili mesin hingga naik bau..
- masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup
rasa..
- akhir sekali masukkan ketam yg
telah digrg dan gaul sebati, angkat..
No comments:
Post a Comment