Thursday, August 17, 2017

Gulai Daging Kambing Bawang Goreng ( Tanpa Santan )...sedap sgt



 



Alhamdulillah, pestime buat resepi ni terus jatuh cintan...sedap, patut la Lina asyik dok buat je..tq fren share resepi yg sedap marbeles ni....Liza ikut sebiji2 resepi, tak derhaka sikit pun


Mula2 cuak jgak sbb takut tak kena dgn selera anak2, ye la kan, diaorang ni mana nk makan bawang2 bagai,tapi nasib baik bila dah masukkan bawang goreng dlm kuah tu, langsung takde rasa bawang...fuhhh, selamat










RESEPI GULAI DAGING KAMBING BAWANG GORENG (TANPA SANTAN)

 Bhn2:

1 kg daging kambing (LiNa Pg guna yg ada tulang)
1 paket rempah gulai bunga ros
1/2 paket rempah masak bunga ros
4 ulas bawang merah (blend)
2 ulas bawang putih (blend)
1 labu bawang besar (blend)
1/2 in halia (blend)
1/2 in lengkuas (blend)
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar gula merah
1 paket kecil kerisik
1 cawan bawang goreng - ramas/hancurkan
1- 2 sudu besar susu manis (guna susu cair pun boleh tapi kena buh gula sket)
1 tin kecil tomato puri (boleh ganti dgn sos tomato)
3 ketul ubi kentang (potong 4)
2 sudu besar kicap manis (jika suka)
2 sudu besar sos tiram (jika suka)
air secukupnya


Bahan tumis:

2 in kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan simpul
Minyak





 


Cara Membuat:

Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi. Masukkan bahan kisar,tumis sehingga naik bau dan garing.Masukkan cili giling, tumis sekejap lagi. Masukkan gula merah (gula merah akan caramelize bawang-warna jadi merah dan cantik) Masukkan pes rempah, tumis hingga pecah minyak.Masukkan tomato puri kacau sekejap Masukkan daging, gaul sebati.renehkan biarkan sebentar untuk kecutkan daging dan rempah mesra ke dalam daging. Tambah air hingga paras daging (gulai ni takleh pekat sgt),masukkan bawang goreng (ramas/hancurkan),kerisik dan susu manis Masak sehingga daging hampir empuk.Masukkan kentang,biarkan hingga kentang empuk.Masukkan garam, gula/perasa. Sesuaikan rasa Akhir sekali masukkan sedikit kicap manis, sos tiram (jika suka) renehkan hingga kuah agak pekat




 


1 comment:

  1. Assalam fren...
    Terliurnya tengok Daging Gulai Bawang ni.Kita lama xbuat sejak kena banned ngn en.asben..dia xleh makan kambing sebab gout...
    Lauk ni merupakan demand tertinggi dari kastemer nasi beriani kita fren...sebab lain dari yang lain..

    ReplyDelete