Thursday, June 1, 2017

Sup Petola dan Ayam Panggang ala Bangkok...


Terlajak sedap, tu lah pendapat Liza utk gabungan kedua2 lauk ni. makan pun lajuuu je walaupun lauk simple2







RESEPI SAYUR PEDAS PETOLA N CENDAWAN
Bhn2:

2 batang petola - buang kulit keras dan potong kecil
1 paket cendawan - kalau besar siat2kn sikit
5 biji bawang merah *
2 s/k lada hitam *
Segenggam ikan bilis
Air secukupnya
Garam dan perasa secukupnya



- tumbuk lumat bawang merah dan lada hitam, masukkan ikan bilis dan tumbuk sekadar utk pecah2kan je
- masukkan semua bhn ke dlm periuk dan masak hinga mendidih,
- kalau dah cukup segala rasa, padam api dan sedia dihidang..







 RESEPI AYAM PANGGANG ALA BANGKOK
 
Bhn2:
 
1 ekor ayam - potong 2 (*akak potong 6 bhg.)
15 gm kunyit. (akak letak 2 cm)
 80 gm serai (akak letak 3 btg)
 30 gm bawang putih (akak letak 3 ulas)
 20 gm batang ketumbar
10 gm serbuk lada putih (*akak letak lada putih biji yg dikisar)
 
Bahan Perapan:-
 
30 gm sos cili (*akak letak 2 sb. cili kisar)
15 gm sos ikan (letak 1 sudu besar)
 20 gm pati ayam (*akak xda stok, letak yg serbuk 1 kiub)
4 gm sos tiram (letak 2 sudu besar)
 35 gm gula (letak 2 sudu besar)
 50 ml santan
1 sudu besar madu
10 gm garam
 
Bahan Sos:-
 
30 gm cili merah - cincang halus (akak letak 3 tangkai)
 15 gm bawang putih - cincang
50 gm cuka (letak 3 sudu besar)
 1 sk. sos ikan
15 gm air gula (akak letak gula 2 sb + air panas sikit)
 6 tangkai cili padi -cincang halus
 
 
Cara-Cara:-
 

  1. Bersihkan ayam dan toskan airnya.
  2. Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
  3. Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
  4. Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
  5. Untuk sosnya, campurkan cukal sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang
Resepi ayam ni Liza ambil dr Kak Ummi, tq kak





No comments:

Post a Comment