Terlajak sedap, tu lah pendapat Liza utk gabungan kedua2 lauk ni. makan pun lajuuu je walaupun lauk simple2
RESEPI SAYUR PEDAS PETOLA N CENDAWAN
Bhn2:
2 batang petola - buang kulit keras dan potong kecil
1 paket cendawan - kalau besar siat2kn sikit
5 biji bawang merah *
2 s/k lada hitam *
Segenggam ikan bilis
Air secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
- tumbuk lumat bawang merah dan lada hitam, masukkan ikan bilis dan tumbuk sekadar utk pecah2kan je
- masukkan semua bhn ke dlm periuk dan masak hinga mendidih,
- kalau dah cukup segala rasa, padam api dan sedia dihidang..
RESEPI AYAM PANGGANG ALA BANGKOK
Bhn2:
1
ekor ayam - potong 2 (*akak potong 6
bhg.)
15 gm kunyit. (akak letak 2
cm)
80 gm serai (akak letak 3
btg)
30 gm bawang putih (akak letak
3 ulas)
20 gm batang ketumbar
10 gm serbuk lada putih (*akak letak lada putih biji yg
dikisar)
Bahan Perapan:-
30 gm sos cili (*akak letak 2 sb. cili kisar)
15 gm sos
ikan (letak 1 sudu besar)
20 gm pati
ayam (*akak xda stok, letak yg serbuk 1
kiub)
4 gm sos tiram (letak 2 sudu
besar)
35 gm gula (letak 2 sudu
besar)
50 ml santan
1 sudu besar madu
10 gm
garam
Bahan Sos:-
30 gm cili merah - cincang halus (akak letak 3 tangkai)
15 gm bawang putih -
cincang
50 gm cuka (letak 3 sudu
besar)
1 sk. sos ikan
15 gm air gula (akak letak gula 2 sb + air panas sikit)
6 tangkai cili padi
-cincang halus
- Bersihkan ayam dan toskan airnya.
- Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
- Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
- Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
- Untuk sosnya, campurkan cukal sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang
No comments:
Post a Comment