Tuesday, June 20, 2017
Sambal Pedas Manis Thai...
Sambal ni mmg sedap, kalau nrajin blh buat bnyk2 ye n simpan dlm fridge..bila terasa nk makan,, senang la kan..nk cicah ngn ayam goring pun sedap jugak ni..
Terima kasih Zie yg sudi berkongsi resepi marbeles ni...mmg tak puas makan..akk CnP kat sini ye
RESEPI SAMBAL PEDAS MANIS THAI
Bahan A Minyak untuk menumis (Saya guna baki minyak goreng ikan keli)
Bahan B (Di blend kasar)
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
18 biji cili padi merah
Bahan C
Kicap Lemak Manis (Saya Guna Kicap Manis ABC)
1 biji Limau Kasturi (ambil Jus)
1/2 kiub Tomyam 'KNOR'
1 sudu teh gula putih
sedikit kunyit
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali (minyak lebihkan sedikit kerana kita akan masak/menggoreng sambal ini sehingga pekat).
2. Masukkan bahan blend B dan C dan masak dengan api yang perlahan sehingga pekat dan terbit minyak yang bergeledangan dalam kuali.
Lagi lama kita 'goreng' sambal ini dalam kuali lagi sedap sambal kita .
ini pun dah sedap ...
ReplyDelete