Assalamualaikum wbt..bila makin lama puasa ni mmg dah buntu, tak tau nak masak apa utk berbuka kan..apa kata ptg ni cuba buat menu bakar2 cmni, kompem laku keras dan dapat membuka selera makan
Resepi utk perap ikan tu Liza amik kat SINI, mmg sgt sedap dan cukup segala rasa yg tekak Liza nak..terima kasih ye Zahirah..jom kita tgk resepi
RESEPI IKAN BAKAR SEDAP
Bhn2:
4 ekor Ikan keli - blh guna apa jua ikan
2 btg serai - hiris halus
Cili kering yang dah dipotong kecik dan direndam dengan air panas
1-2 helai daun kunyit - hiris
1 biji bawang besar - hiris
3 biji bwg putih - hiris
1 inci halia
Gula dan garam sesedap rasa
Cara
- Blend semua bhn di atas dan perap dengan ikan.
- perap lagi lama lagi sedap
- balut ikan dgn daun kunyit dan bakar hingga masak kedua2 belah
- siap dihidang bersama air asam
- perghhh
Manakala utk resepi air asam yg terlajak sedap ni pulak Liza ambil kat SINI..terima kasih jugak ye utk resepi marbeles ni
RESEPI AIR ASAM PENCICAH TERLAJAK SEDAP
Bhn2:
1 biji tomato dibelah dua
4 biji bawang merah (bawang kecil ye)
Belacan lebih kurang sebesar sebiji atau sebiji setengah bawang merah (bakar dulu ya)
Asam jawa sebanyak lebih kurang sebiji tomato saiz sederhana
10 tangkai cili api (nak pedas boleh tambah lagi)
1 tangkai cili merah di potong 2
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air masak ( kalau kurang boleh tambah lagi sikit)
2 biji limau kasturi
Cara
1. Bancuh asam jawa dengan 1 cawan air. Tapis dan ambil patinya. Tuang ke dalam blender.
2. Masukkan juga ke dalam blender separuh daripada bahagian tomato yang dibelah dua, 2 biji bawang merah, separuh daripada setangkai cili yang di potong dua, belacan, gula dan garam. Kemudian kisarlah macam biasa.
3. Dah siap kisar, tuang ke dalam mangkuk. Mayang atau potong dadu 2 biji baki bawang merah. Separuh tomato yang berbaki tadi potong ikut suka - dadu boleh hiris pun ok. Baki separuh cili merah hiris halus. Cili api hiris halus jugak. Satukan semua bahan ini dalam mangkuk tadi. Gaul bagi bercampur aduk semuanya. Lepas tu perahkan limau kasturi. Kulitnya masukkan sekali.
4. Rasa dulu. Kalau agak kurang masin tambah garam. Kurang rasa manisnya tambah gula. Kemudian kacau bagi gula atau garam cair. Kalau kurang air boleh tambah sikit. Kombinasi rasanya mesti ada rasa masam, manis, masin dan pedas. Kalau kurang masamnya tambahlah lagi perahan limau kasturi.
5. Kalau air asam ni nak diadikan macam air asam utara tambahlah dengan 1 sudu besar kerisik kemudian gaul rata. Jadilah ia air asam utara.
6. Kalau nak tambah bunga kantan pun blh. Hiris halus kemudian campur dan gaul sebati.
7. Bahan-bahan yang kita kisar tadilah yang membuatkan air asam ini menjadi pekat. Kalau tidak dikisar, ia akan kelihatan cair dan tidak menyelerakan. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment