Assalamualaikum wbt dan selamat berpuasa semua..kuih ni dah lama Liza buat tapi baru sempat nk upload kat sini...almaklumlah bz bebenor
Kali ni Liza cuba resepi dr Joayee tp Liza CnP dr dapur K.Yati..terima kasih utk kedua2nya sbb resepi ni mmg patut dicuba, sedap n lemak
RESEPI BINGKA PANDAN JOAYEE
Bhn2
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
- 2 1/4 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
- 2 sudu besar mentega- cairkan dan sejukkan
- 2 cawan tepung gandum
- 3 biji telor
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati kecuali bijan.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C guna api atas dan bawah sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).
*(loyang 8x8inci, kalau guna acuan pecah 8-dpt 4 keping kuih)
No comments:
Post a Comment