Tuesday, May 16, 2017

Siakap Nam Prik Pao...




Salah satu masakan Thailand, pestime kitaorang makan terus jatuh cinta..dulu mkn sotong masak nam prik pao ni tapi disebabkan stok sotong xde, Liza cuba buat guna ikan siakap pulak..mmg sedap dan lebih sedap lagi kot dr restoran,hihihi

Resepi ni Liza amik dr SINI, tq ye pada empunya resepi







PES CILI SANGAI (NAMPRIK PAU)
 
Bhn2:

1 gengam kecil udang kering
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah (saiz besar)
3/4 paket Cili boh Adabi
3 sudu besar Asam Jawa Pekat Adabi
1 keping nisan
3 sudu besar sos ikan

Cara-cara :
1) Bawang merah & bawang putih dimayam halus

2) Panaskan minyak dan goreng bawang merah & bawang putih hingga kekuningan
3) Ketepikan sebentar
4) Blend bawang merah, bawang putih, udang kering & cili boh
5) Panaskan minyak, tumis bahan-bahan blend hingga wangi
6) Masukkan nisan (gula Melaka), sos ikan & air asam jawa
7) Masak menggunakan api sederhana sehingga pes menjadi pekat
8) Siap untuk diguna dalam masakan

Liza buat lebih n simpan dlm fridge, blh guna utk nasi grg dan apa saja...sedappp


 
 
IKAN SIAKAP NAMPRIK PAU

Bhn2:

1 ekor ikan siakap – digoreng garing

2 ulas bawang putih
2 bawang merah
3 helai daun limau purut (dihiris)
2 sudu besar daun ketumbar (dipotong)
2 batang serai (dihiris halus)
3 biji cili api (dihiris halus)
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu teh sos tiram
Gula secukup rasa
Pes cili sangai (ikut kuantiti yang dikehendaki untuk ikan & kuah)

1) Sediakan bawang merah dan bawang putih untuk menumis
2) Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehinga kekuningan
3) Masukkan pes cili sangai
4) Masukkan sos tiram
5) Masukkan air limau nipis
6) Masukkan gula secukup rasa
7) Masukkan cili api yang dihiris halus
8) Masak hingga mendidih
Siap dan lulur di atas Ikan Siakap yang telah digoreng serta taburkan daun limau purut, daun ketumbar dan serai untuk hiasan.
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment