Monday, September 19, 2016
Sambal Hijau Keli...
Buat lagi sambal hijau ikan keli ni atas permintaan anak2 n cik hubby, tak puas makan katanya...so, layankan aje la
RESEPI SAMBAL HIJAU KELI
Bhn2:
4 ekor ikan keli - bersihkan dan rendam dgn air asam jawa 1/2 jam
Garam
Serbuk kunyit
Sedikit tepung gandum - petua xbagi ikan meletop ms grg
6 biji cili hijau*
10 biji ciliapi hijau*- blh adjust ikut selera msg2
Sedikit belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Garam, gula secukup rasa
Minyak - utk menggoreng
- lumur ikan dgn garam n kunyit..
- panaskan minyak, tabur sedikit tpg gandum atas ikan dan grg ikan sehingga masak atau garing..
- kisar semua bhn bertanda * hingga lumat.
- ambil sedikit minyak gorengan ikan td dan tumis bhn kisar hingga wangi..
- masukkan sedkit garam dan gula ( garam ltk sikit je ye sbb ikan dah masin)
- bila semua rasa dah sebati, masukkan ikan dan gaul manja hingga semua ikan bersalut sambal..
- sedia dihidang dgn nasi panas2, perghhh
Sah... memang sedap
ReplyDeleteSebab itu kakak suka tengok resepi Liz kalau bingung nak masak apa
Alhamdulillah, tq kak
ReplyDelete