Tuesday, June 30, 2015

Acar Ikan Tenggiri...


Assalamualaikum wbt...sebenarnya acar ikan ni dah berzaman Liza buat, hihii..lauk ni mmg sesuai utk buat sahur, ye la kan dgn rasa masam2 manis tu mesti membangkitkan selera utk bersahur nnt...Liza buat ni versi berkuah sikit sbb org kat umah ni mmg tak reti makan yg kering2...jadi terpulanglah nk buat yg kering atau berkuah...yg pastinya mmg sedap, rugi kalau tak cuba..

Resepi ni Liza skodeng kat dapur CMG, thnx ye Cik Mat..jom tgk resepi kat bawah, simple je..




RESEPI ACAR IKAN TENGGIRI

Bhn2:

3 keping ikan tenggiri, cuci dan toskan
2 biji timun
1 batang lobak merah
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 biji bawang besar, belah 6
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia, mayang halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 camca besar cuka makan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bijan, untuk hiasan- xletak
1 s/b biji sawi - Liza tambah
BAHAN KISAR HALUS :-)

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
3 biji buah keras, hiris

CARA MEMBUATNYA :-)


  1. Ikan dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Perap sekejap dan goreng hingga masak dan kekuningan, tak perlu sampai garing sangat, nanti keras. Angkat, toskan dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
  2. Timun dikerat 3 atau 4 bahagian, buang empulur dan hiris jejari, gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Lobak merah juga dihiris jejari. Cili marah dan hijau dikerat 3, buang biji dan hiris jejari. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang dan halia hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Tuang cuka makan dan masukkan gula (anggaran 1/4 cawan), kacau rata dan tambah bawang putih dan lobak merah, gaul rata dan masak sekejap.
  4. Tamba cili merah/cili hijau dan timun (toskan timun tadi) gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tuang acar tadi atas dan tabur sedikir bijan, hidangkan besama nasi...



No comments:

Post a Comment