Wednesday, May 20, 2015

Japanese Cream Puff...


Dah lama dok terliur tgk org buat japansese cream puff ni, baru ni la baru berkesempatan utk buat dan rasa..mmg berbaloi2 walaupun tak berapa nk crispy kat atas tu sbb pandai2 derhaka kan...padan muka, tapi krim filling dia mmg terbaik la..terima kasih K1 atas perkongsian resepi yg marbeles ni, pasni kena buat lagi dan kena pastikan ikut arahan betul2 la utk dapatkan hasil yg wowww..

 



RESEPI JAPANESE CRISPY CREAM PUFF

Bhn2: Liza buat 2 adunan,dapat dlm 45 biji

Choux Pastry 75ml air
50ml susu cair
50gm mentega tawar
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur B - Liza guna 3biji telur A
75gm tepung gandum - ayak

Doh Pastry
100gm tepung gandum
3 sudu besar gula kaster
75gm mentega

Satukan doh pastry dan uli hingga sebati.  Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
- disebabkan Liza gandakan adunan kt atas tu, maka semua digandakan la, KECUALI telur Liza guna 3 biji..ok, faham kan


Cara-cara :
1.  Choux Pastry :  Satukan air, susu cair, mentega, gula dan garam.  Masak hingga mendidih.
2.  Tutup api dan masukkan tepung gandum.  Kacau dengan senduk kayu hingga menjadi segumpal doh.  Buka api dan kacau seketika hingga terdapat lapisan putih di dasar periuk.
3.  Biarkan doh sejuk,  kemudian masukkan telur satu persatu sambil di kacau sebati menggunakan senduk kayu atau mixer.
4.  Masukkan doh ke dalam piping bag dengan muncung nozzle bulat 1cm.  Pipe ke atas dulang yang di alas baking paper.
5.  Doh Pastry :  Canai doh pastry nipis 3mm tebal dan terap menggunakan cutter 6cm.  Letak potongan doh tadi ke atas setiap puff tadi dan carik2 sedikit tepi dan atasnya untuk memberi kesan rekahan -yg ni Liza tak ikut sbb tu tak cantik,hihhi..kalau nak tgk cmner rupanya boleh tgk kat blog Kak Wan ye..

6.  Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 200C selama 15 minit.  Kemudian turunkan suhu kepada 170C dan bakar selama 15-20 minit lagi.





Cream Filling 200ml susu segar
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
40gm gula kaster
20gm tepung jagung / tepung kastard
130ml heavy cream / UHT whip cream

Cara-cara :
1.  Putar heavy cream hingga kental.  Ketepikan.
2.  Panaskan susu hingga berbuih di tepi periuk.  Tutup api.
3.  Pukul kuning telur dan gula hingga rata,  Masukkan tepung jagung dan pukul sebati.
4.  Tuang campuran tadi ke dalam susu panas dan masak hingga pekat dan berkilat.
5.   Angkat dan masukkan ke dalam bekas lain, kaup balikkan bersama heavy cream hingga rata dan sebati.  Sejukkan dahulu dan masukkan ke dalam piping bag.
6.  Untuk menghidang, potong bahagian tengah puff dan pipe cream ke dalamnya.

No comments:

Post a Comment