Tuesday, October 7, 2014

Bistik Tulang...



Assalamualaikum wbt dan salam Aidiladha buat kawan2 yg beragama Islam..bistik tulang ni Liza buat minggu lepas lagi, baru ni ada kesempatan nk update resepi...

Liza dah banyak kali buat bistik ni, kadang2 tu guna daging, kadang guna tulang, tengok apa yg ada dlm fridge...hihii
Semoga dgn adanya resepi ni dapat bagi idea pada kawan2 yg ada stok daging korban yg banyak tu, yg tak tau nak buat apa..hihii




RESEPI BISTIK DAGING/ TULANG

Bhn2:
500 gm daging + tulang - bersihkan
400 gm ubi kentang - bersihkn dan potong 4
4 s/m tpg gandum
4 s/m marjerin
3 s/m minyak masak
1s/t serbuk lada hitam
1 btg kulit kayu manis
Garam dan gula pasir secukupnya

Bhn kuah:

150 - 200 ml air
120ml tomato sos
2 s/m cili kisar
1s/m tomato puri
1 kiub stok daging - optional

Bhn2 kisar:

6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar

- keringkan dgg n tulang dan salut dgn tepung, serbuk lada hitam dan garam, perap selama 30 minit.
- panaskan minyak dan marjerin dan grg dgg hingga perang, angkat.
- masukkan kulit kayu manis dan bhn2 kisar dan masak hingga naik bau.
- masukkan kentang dan gaul hingga 1/2 masak, campurkan dgg n tulang yg telah digoreng td bersama bhn2 kuah.
- tambahkan sdkt air dan tutup periuk skjp.
- bila kentang empuk, bubuh garam dan gula pasir . kacau selama 2-3 minit lg.
- sedia diangkat dan dihidang...




1 comment:

  1. 2,3 hari ni nampak daging lembu pun pening. Banyak sangat, inipun mencari idea nak masak apa.

    ReplyDelete