Monday, June 30, 2014

Yong Tau Foo Sedap....



Assalamualaikum wbt dan Salam 2 Ramadan, selamat berpuasa kepada semua ye...ni sebenarnya menu minggu lepas sebelum Ramadan, request dr anak2..

Bagi sesiapa yg nak menjamu selera berbuka dgn ytf ni, silalah jenguk resepi kat bawah ye, senang je..dia ada 2 jenis sos ye, sos manis n sos pedas...jom kita tgk



RESEPI SOS MANIS YTF (HITAM)

Bhn2:

200gm taucu - siap kisar ( tumbuk)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat
1 s/b minyak masak
1/2 s/b tpg jagung - bancuh dgn sdkt air
Gula secukup rasa

- pansakn minyak, masukkan taucu dan tumis sekejap.
- masukkan air, kacau dan biar mendidih.
- masukkan pula kicap dan gula secukup rasa..
- akhir sekali pekatkan dgn bancuhan tpg jagung dan kacau sebati..

RESEPI SOS PEDAS YTF ( MERAH)

Bhn2:

20 biji cili merah - kisar
1 cawan air
2s/b bijan ( optional)
2 s/b kcg tanah - tumbuk ( optional)
1 sb tpg jagung - bancuh dgn sedkit air
Cuka
Garam dan gula

- masukkan air dlm periuk dan  biar mendidih
- masukkan cili dan biar hingga cili masak.
- masukkan sdkt cuka, garam n gula secukup rasa.
- akhir sekali masukkan bancuhan tpg jagung utk pekatkan kuah.
- sebelum hidang, tabur bijan dan kcg tanah tumbuk td...

# Liza suka campurkan terus dua2 sos baru Liza tuang dlm bhn2 ytf...#




Ni sebelum dicampurkan dgn sos pedas..





Yang ni pulak selepas dicampurkan dgn sos pedas, tunggu apa lagi, gaul n makan la...hihihi

No comments:

Post a Comment