Wednesday, May 21, 2014

Kuih Keria...


Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua yg Liza sayangi...dah lama rasanya tak mengadap blog kesayangan Liza, rindu pulak...

Kuih keria ni pun sebenarnya dah lama Liza buat, masa zaman2 catuan air ari tu...sebab tu la tak sempat nk posing dlm pinggan, jimat air katakan...hihii

Tak tau nak citer apa lagi dah, jom kita tgk resepi ye, ambik dr blog Kak Yati, terima kasih kak...




RESEPI KUIH KERIA

Bhn2:

500 gm keledek putih/kuning (bukan yg kaler oren ya)
1 cawan tepung gandum
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Untuk Sira Kuih
1 cawan gula-
1/2 cawan air

Cara-Caranya
  1. Keledek di buang kulit dan di potong kecil.
  2. Masukkan keledek,garam dair secukupnya di dalam periuk.
  3. Rebus hingga lembut.
  4. Toskan airnya dan hancurkan keledek hingga lumat semasa masih panas lagi. Sejukkan dulu.
  5. Gaulkan dengan tepung dan uli menjadi gegelang kecil.
  6. Goreng hingga kuning keemasan.
  7. Angkat dan toskan minyak.
  8. Masak bahan salutan gula hingga mendidih dan pekat.
  9. Tutup api dan masukkan kuih. Gaulkan perlahan sehingga semua kuih bersalut gula.
  10. Kacau rata hingga gula melekat pada kuih dan hidangkan
**Untuk adunan kuih di atas, saya hanya gunakan separuh je adunan gula utk sira kuih. Maksudnya saya guna 1/2 cwn gula dan 1/4 je air. Masak sampai likat, matikan api dan masukkan kuih dan gaul perlahan sehingga semua kuih bersalut gula. Selamat Mencuba


No comments:

Post a Comment