Tuesday, October 29, 2013

Char Kuetiaw...



Selalu jugak buat char kuetiaw ni sbb anak2 mmg suka, selalunya mmg Liza akan buatkan lebih sos kicap n simpan dlm freezer, jadi bila2 je nak guna, senang...

RESEPI CHAR KUETIAW

Bhn2 sos kicap:

Kicap manis
Kicap masin
Sos ikan
Sos tiram
Gula, perasa
Air

- semua bhn diatas Liza agak2 sama banyak, garam xyah letak sbb sos ikan dgn sos tiram dah masin...perasa pun dlm 1s/t.
- masak semua bhn di atas dan selalu kacau hingga gula hancur.
- sejukkan dan simpan kat tmpat sejuk beku utk tahan lebih lama.
 
Ramuan bhn2 ni Liza dapat dr ( bro )tukang masak char kuetiaw kat Alor Setar dulu, resepi dr Mas pun lebih kurang sama dgn resepi ni, cuma Liza kurangkan sukatan garam dan ajinomoto..perasakan ikut selera kita masing2 ..



Bhn2:

Cili mesin - digoreng dgn api perlahan hingga naik minyak
4 ulas bwg pth - tumbuk
3 senduk kicap campur
4 senduk air
Kuetiaw - 1kg
Udang
Kerang
Daun kucai
Tauge
Telur 2 biji - kalau nak letak lebih pun blh


Cara2 :

- panaskan sedkit minyak, tumis bwg pth , bila garing sikit masukkan cili mesin grg tadi.
- masukkan udang / kerang, biar hingga udang masak.
- masukkan pula kicap campuran, air dan kuetiaw.
- biar hingga kering sdkt, masukkan kucai dan tauge.
- pecahkan telur di tgh2 kuali, kacau membulat dan terus tutup api.
- sedia dihidang, enak dimakan panas2...


No comments:

Post a Comment