Assalamualaikum wbt...buat kek coklat dr resepi Chef Zubaidah pulak, terima kasih tak terhingga buat Maklang Azie yg sanggup berkongsi resepi ni..sekurang2nya bertambahlah resepi kek coklat dlm simpanan kan..
Adik pulak cakap dah lama umi tak buat kek yg coklat bnyak leleh2 kat tepi tu, jadi buatkan je la utk dia...haaa, makanlah puas2..
RESEPI BLACK BEAUTY CHOC CAKE
Bhn2:
BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder
BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur
Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50 minit -1 jam, suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8
Topping Jimat :Liza xbuat
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.
Bahan Topping @ Ganache Coklat (Liza guna lebihan ganache ni)
250g coklat masakan gelap (dark chocolate)
1 sudu besar golden syrup (utk kurangkan pahit coklat)
1 sudu besar butter (utk topping yg berkilat)
kek ni memang sedap..pernah buat dulu..
ReplyDelete