Monday, July 8, 2013

Lala Tam Plom ( ala Thai)...


Kalau masak lala cmni mmg laku kat umah ni, macam2 versi ada kan tp kali ni Liza brkenan dgn nama resepi ni, unik kan...so, try la buat..mmg tak menyesal la, sedap...terima kasih pada tuan empunya resepi Dicda...



RESEPI LALA TAM PLON ( ALA THAI)

Bhn2 tumis:

 bawang besar
 bawang putih
 halia
- semua bhn Liza potong halus
             
Bahan untuk kuah :
  • sos tiram
  • sos pranem -xletak
  • sos cili
  • sos tomato
  • cili boh
  • tomato potong dadu
  • karot hiris halus - xletak 
  • cili hijau hiris halus
  • sedikit air
  • tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
  • daun limau purut
  • 1 btg serai - Liza tambah             
  • Cara-cara

    1. panaskan minyak.tumis bahan tumis sampai naik bau.
    2. kemudian bahan untuk kuah tadi.masak hingga kuah mendidih cikit.masukkan air sedikit.
    3. kemudian nmasukkan tomato, karot, cili hijau dan lala.
    4. akhir sekali tuang bancuhan tepung jagung dan perasakan garam dan gula.masak hingga mendidih.tutup api hidang dengan nasi panas...best...

    Sukatan kat atas tu main agak2 je ye, tetapi rasa dia mst ada manis n pedas sikit...ikut selera masing2 la..

    1 comment:

    1. Che Mid biasa masak resepi ni.. ada wangi daun limau purut tu.. sedap!

      ReplyDelete