Wednesday, March 13, 2013

Abok Abok....



Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua pengunjung dapur Liza yg tak seberapa ni....alhamdulillah hari ni kita masih diberi kesempatan utk bernafas di bumi Allah ini...semoga segala apa yg kita lakukan akan diberkati...Aamiin

Kuih abok2 ni mmg peberet hubby, jadi nak tak nak kenalah belajar buat kan...sebenarnya Liza mmg tak pernah mkn kuih ni, mgkn jugak kuih ni takde kat Kelate kan...

Pada sesape yg nak cuba buat kuih ni utk minum ptg nnt, silakanlah, jgn segan2 ye...hihii


Dah pernah buat kat sini, resepi ni dr Cikgu Nita, terima kasih bebanyak, Liza suka resepi ni sbb senang cara buat dia n yg penting sedap...moh kita try..

RESEPI KUIH ABOK ABOK

Bhn2:
  • 2 cawan sagu biji.
  • 2 cawan kelapa parut putih
  • 3 sudu makan gula merah
  • 3 sudu makan gula pasir
  • secubit garam.
  • 10 calong daun pisang. Lidi penyemat
Cara-cara
 
  1. Basuh sagu dan toskan 5 minit.
  2. Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
  3. Campurkan gula merah dengan gula pasir.
  4. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
  5. Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.

2 comments:

  1. Saya suka makan kuih ini. Nyum nyum

    ReplyDelete
  2. Salam kak liza.. tun suka makan kuih abok2 ni, tp bentuk dia xjd kon cantik mcm ni, lepas kukus dh xtau rupa apa. hihi

    ReplyDelete