Wednesday, February 6, 2013

Tiramisu Comel...



Kek ni pun dah lama Liza buat, cuma xsempat nk publish kan, maklumlah bz ala2 PM gitu....hihihii
Ambik resepi ni dr ratu kek ygdok kat Sabah tu, sape lg kalau bukan Rahel ..dia mmg pandai buat n deko kek...tabik spring la kat Rahel yg sememangnya kreatif...



Liza minta izin share resepi sedap ni kat sini pulak ye Rahel...thnx sekali lg..

RESEPI TIRAMISU COMEL

Bhn2:


Bahan untuk kek span kopi:
120g gula kastor
10g ovallet
4 biji telur A
130g tepung kek/tepung superfine
1 st serbuk penaik
40ml air
60g minyak masak atau mentega cair
1 st esen kopi

Cara:
1.satukan semua bahan,kecuali air,esen kopi,minyak,putar hingga gebu dan
masukkan air bercampur esen vanila,putar lg dan gaulkan minyak hingga
sebati.

2.griskan acuan bulat 8" dan lapik dg kertas serap minyak.tuangkan adunan
hingga rata.bakar dlm ketuhar selama 45 minit pd suhu 180'c.

3.setelah masak telangkupkan selama 5 minit agar kek tdk mendap.terbalik-
kan semula dan lorek tepinya dg pisau & keluarkan kek.biarkan ia sejuk.
belah kek span pada dua lapisan.ketepikan.

Bahan untuk isian keju:
250g keju krim philadelphia-biarkan pd suhu ruang
120g gula kastor
150g yogurt perisa asli
200g krim putar
20g gelatin halal
80ml air

Bahan untuk sirap kopi:
1 sudu besar serbuk nescafe+sedikit pes kopi
3 sudu besar gula kastor
1/4 cawan air panas

Cara membuat kek tiramisu:

1.krim putar dipukul hingga kembang dan kental.simpan dlm peti sejuk.

2.krim keju & gula kastor dipukul hingga lembut,masukkan yogurt &
pukul lg sehingga sebati.

3.panaskan gelatin dan air hingga cair,setelah sejuk,campurkan gelatin ke
dlm adunan keju tadi,putar sebati & masukkan krim putar,kacau sebati.

4.ambil selapis kek span tadi dan letakkan ke dlm tin bulat 8" yg boleh di
tanggalkan bawahnya.renjiskan sirap kopi atas kek supaya ia lembap.
kemudian tuangkan 1/2 adunan krim keju,ratakan krim keju di tepi kek.

5.letakkan lapisan ke dua dan renjiskan sirap kopi atas lapisan ini.tuangkan
lebihan krim keju hingga menutupi bahagian tepi kek.simpan dlm peti
sejuk selama 5 jam.

6.utk hiasan,taburkan serbuk koko di atas kek menggunakan penapis kopi yg
kecil.






No comments:

Post a Comment