Friday, July 27, 2012

Kek Kukus Buah Buahan ...


Sebenarnya kek buah ni buat masa blk kampung ari tu, ye la sebagai buah tgn kan...kek buah ni bg Liza mmg senang n yg penting sedap sebab bnyak buah kat dalam tu...kalau tak caya cubalah, insyaallah tak nyesal...

Jom kita intai resepi kat bawah ye, moh kita..

RESEPI KEK KUKUS BUAH BUAHAN

Bhn2:

200gm mentega
340gm gula kastor
50gm air
3 biji telur B
350gm tepung gandum naik sendiri*
2 s/t soda bikarbonat *
500gm buah buahan kering
1 s/b ovalette
1 s/b golden syrup


- bhn2 bertanda * diayak bersama
- hanguskan gula kastor sampai perang dan tuang air.
- masukkan mentega dan golden syrup ke dlm gula hangus td dan biar ia cair.
- masukkan pula buah buahan kering dan biarkan ia mendidih dan masak hingga buah agak kembang.
- ketepikan dan biar ia sejuk.
- masukkkan bhn2 ayak kedlm gula hangus yg dah sejuk td dan gaul sebati.
- pukul telur dan ovalette dan tuang ke dlm adunan dan gaul sebati.
- masukkan ke dlm acuan 7x7 yg telah disapu minyak dan kukus selama 2 jam atau hingga masak..


10 comments:

  1. Salam ramadhan n salam windu kak liza!! rindu kat akak, akak rindu kat kita tak? lama sgt kita hilang kan kak ehehe.... sedap tgk kek mentega tu sbb kita suke kek2 mcm tu lg pun sejak2 tekak da masuk 30an cekelat2 yg berat2 sgt dahtak leh mkn byk, kdg muffin seketul pun kita tak abis :D selamat berbuka kak!

    ReplyDelete
  2. Slm windu jugakkkk!! ^^ tu dia, bertubi2 n3 kak liza, tun baru terkial2 nk BW nih.. xpandai lagi nk bahagikan masa dgn tugas2 yg ada. tun kurang sket kek yg ada buah2 nii.. tp kalau nk bawa jalan jauh mmg sesuai la ni kan.

    ReplyDelete
  3. aslmkum liza.. nnti raya akk nak cuba buat la.. tgok pun dah sedap ni.. bbuka apa hr ni..

    ReplyDelete
  4. Selamat berpuasa Liza.
    Kek buah mmg fav sis....kalau buat mmg cepat aje habis.

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Liza..tringat pulak mama yana kat kg..dia suka sgt kek buah.. nk cuba lah resepi ni raya nnt.. tq kak ^^

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Liza,
    tengok resepinya pun memang bahannya mudah dan ada dalam simpanan...boleh cuba ni, terima kasih kongsi ye Liza.

    ReplyDelete
  7. Ermmmm....nmpk sedap laaa.... boleh buat raya nih....

    ReplyDelete
  8. kek ni mmg tak lapuk dek zaman, sedap je kan..

    ReplyDelete
  9. Kak nak tanya, tang pukul ovlette n telur kena betul2 kembang atau sekadar oveltte tu hancur jer....

    ReplyDelete
  10. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete