Liza ambik resepi ni dr Majalah Rasa 2006...jom kita terus tgk respi yer, tuan umah nk tgk Cerekarama,"Usin Bunga" pulak....ekekeekekee
RESEPI DAGING MASAK LADA HITAM
Bhn2:
1/2 kg daging - hiris nipis dan rebus
125 ml kicap pekat
125 ml sos tiram
3 s/b lada hitam - tumbuk
250 ml air asam jawa
1 s/b gula
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 ulas bawang merah - tumbuk
1 cm halia - tumbuk
1 biji cili merah - hiris panjang
Sdkt bhn perasa
- tumis semua bhn tumbuk hingga naik bau.
- masukkan kicap pekat dan serbuk lada hitam.
- masukkan pula daging dan air asam jawa dan gaul sebati.
- bila dah mendidih, masukkan sos tiram, gula, cili merah dan serbuk perasa.
- biarkan mendidih dan kuah pekat.
Salam Kak Liza..sedapnya nampak daging ni...teringin nak cuba jugalah
ReplyDelete