Wednesday, February 22, 2012

Kari Ikan Tongkol Nasi Berlauk.....


Sape pernah mkn nasi berlauk kelate, angkat tgn....ni la sebenarnya lauk ikan tongkol yg khas utk nasi berlauk....nasi berlauk ni kalau kat kelate biasanya org jual pagi2, utk bekpes....kalau kita tgk lauk ikan tongkol utk nasi dagang tu lain pulak....tp bg Liza, dua2 pun sedap utk nasi dagang, ikut selera la kan...

Resepi ni istimewa dr arwah bonda tersayang, lauk ni kalau mkn keesokan hari lg bertambah2 best....sebab semua rasa dah sebati....kalau nk cuba, ape kata try resepi kat bawah ni...

RESEPI KARI IKAN TONGKOL

Bhn2:

1 ekor ikan tongkol@ aye - potong dan rebus dgn sdkt garam dan asam keping hingga masak.
1 inci halia - tumbuk
5 ulas bwg merah - tumbuk
1 ulas bwg putih - tumbuk
Sedikit air asam jawa - kalau nk guna asam keping pun blh
Santan dr sebiji kelapa - jgn terlampau cair, agak2 sederhana pekat
1 paket rempah kari ikan - Liza guna adabi
2 s/b cili mesin
1 keping nise/ gula melaka
Garam, gula dan serbuk perasa
Timun/ kacang panjang/ bendir/ terung
Minyak - utk menumis

- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk.
- campurkan sedikit air bersama serbuk kari ikan dan cili mesin.
- masukkan kedlm periuk td dan biar hingga naik bau.
- bila dah nmpk sedikit kering, masukkan air asam jawa dan kacau sdkt.
- masukkan santan dan nise/ gula melaka dan biar mendidih.
- selepas tu, masukkan pula ikan yg telah direbus bersama sdkt garam, gula dan serbuk perasa.
- biarkan mendidih sekali lg, baru masukkan sayuran..
- renihkan diatas api perlahan hingga semua rasa sebatidan sedikit pekat.
- angkat dan hidangkan...

# garam jgn masuk bnyk sgt yer sbb ikan tu dah direbus dgn sdkt garam,lebih elok kalau rasa dulu sebelum letak garam dalam kuah.#


Biasanya kuah kari ikan tongkol ni kena pekat sikit, baru best...kalau nk lagi best, masak mlm ni dan mkn esok...amacam, boleh? hihihihhii


8 comments:

  1. wah liza.. bderet2 menu.. rasa lapar dah akk ni..

    ReplyDelete
  2. Salam Liza,
    Patutla dari jauh dah bau lauk Kelate, rupanya kat sini ada kari ikan tongkol, ni yg tak tahan ni...

    ReplyDelete
  3. saye! saye!! hihi... kalau blk kg mama kt kelate biasa la jumpa lauk ni pagi2.

    ReplyDelete
  4. tadi baru gulai ikan nasi berlauk, tapi x gulai kari, gulai kuning + pulak dengan lada hijau... perghhhh

    ReplyDelete
  5. Kak Liza.. masih ada kah kari ikan tongkol nya. Melly suka makan ikan tongkol tapi hubby ngga suka,jadi nya jarang mau buat nya.

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Liza..Ikan tongkol peberet saya ni..Masak apa pun suka...Lagi2 kalau masak gulai / kari macam ni

    ReplyDelete
  7. Salam Liza,sedapnya kalau dapat mkn kari ikan tongkol ni...best digandingkan dg nasi dagang..adoii.

    ReplyDelete