Tuesday, January 10, 2012

Nasi Beriani Karam....


Assalamualaikum dan salam ceria semua....act nasi beriani ni mmg peberet family Liza, dh bnyk kali buat sbb kan sedaaaappp sgt....resepi ni Liza cilok dr dapur CMG yg mmg pandai masak tu...Liza mmg betul2 tabik spring ngan CMG ni sbb dia ni mmg kreatif dlm masakan...tp nasi beriani Liza ni tak setanding la kalau nk dibandingkan dgn CMG punya....tp rasanya mmg tetap marbeles, i likeeeeee...

Moh la kita terus tgk resepi, Cik Mat, izinkan akak share resepi kat sini pulak yer, timakaseh daun keladi....hihihihi



RESEPI NASI BERIANI KARAM


Bhn2:

2 keping dada ayam saiz besar, potong sederhana besar, cuci dan toskan - Liza potong kecik2
1 cawan susu sejat + 1 cawan air
150 g minyak sapi
500 g beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
2 helai daun pandan
2 batang serai, dititik
1/2 cawan sos tomato
2 biji cili hijau*
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
40 g kacang gajus*
30 g kismis*(*dikisar halus)
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*(*bahan tumis)
2 camca besar penuh, rempah beriani

BAHAN-BAHAN TABUR :-)
1/2 cawan kismis
50 g kacang gajus, digoreng hingga kekuningan
3/4 cawan hirisan daun ketumbar
Secubit koma2*
1/3 cawan susu sejat, dipanaskan*(*dicampur)
1/2 cawan bawang goreng
2 helai daun pandan, disimpul


Cara cara:
  1. LANGKAH PERTAMA :- Panaskan minyak sapi dalam kuali, hingga cair. Masukkan bawang besar hiris, bawang putih hiris, bahan tumis, serai dan 1 helai daun pandan. Bila harum, masukkan bahan2 kisar, rempah beriani dan sos tomato. Masak hingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata. Tuang susu sejat dan tambah garam secukup rasa (dalam 1 camca teh, kalau kurang boleh tambah lagi), kecilkan api dan masak hingga ayam masak dan kuah pekat, biar kering sedikit. Ketepikan.
  3. LANGKAH KEDUA :- Didihkan air (biar byk sedikit), masukkan daun panda. Bila air mendidih, masukkan beras tadi dan masak 5 - 6 minit hingga beras menjadi butiran yang lembut dan tidak keras. Angkat dan toskan.
  4. LANGKAH KETIGA :- Sedikan periuk nasi elektrik, dan juga bahan2 tabur. Masukkan 1/3 bahagian nasi tadi, ratakan. Masukkan 1/2 bahagian lauk ayam, tabur gajus, bawang goreng, daun ketumbar, kismis, 1 helai daun pandan dan sudukan bancuhan susu dan koma2 ke beberapa bahagian nasi. Tambah 1/3 bahagian nasi lagi dan lakukan kaedah yang sama.
  5. LANGKAH TERAKHIR :- Untuk lapisan terakhir tabur bahan2 lebihan dan tanak sekurang2nya 30 minit menggunakan rice cooker elektrik. Gemburkan nasi dan boleh hidangkan. Tabur bawang goreng dan hirisan daun sup/daun bawang....

Lepas mkn nasi beriani ni, mmg betul2 karam la...karam di lautan rindu...rindu nk mkn lagi dan lagi....muahaahhahaa

Tima kaseh Cik Mat utk nasi beriani yg best ni..kalau nk tgk rupa nasi beriani yg lagi cantik, blh lah tgk kat blog Dapur Tanpa Sempadan yer....





26 comments:

  1. tulunn!! tulunnn!!! nak pelampung!!! karam masa mandi sbb jd gemuk makan nasi beriani byk ngat... hehehe...

    ReplyDelete
  2. salam..

    seronok kalau masak ni ada yang suka makan...bestnya nasi beriani

    ReplyDelete
  3. hahahaha...kelako la tun ni...

    ReplyDelete
  4. wslam nur...lagi sedap kalau ada org tolong masakkan...hihihihi

    ReplyDelete
  5. x pernah try lagi karam ni
    selalu buat briyani biasa jer...baru last week buat kot ngeee

    ReplyDelete
  6. tak karam lah liza..timbul lagi ada..sebab dah bertambah 3 pinggan nasi beriani liza ni..hihihi...

    ReplyDelete
  7. Ngape karam ek....nak tumpang makan kat rumah liza lah..ada lagi ke...:)

    ReplyDelete
  8. Kak Liza wah nasi beriani lak,adeiii nmpak sedap tuh,lama dah xwat nasi beriani,nasi berperisa yg len pon lama juga dah xwat..Nmpak sedap tuh kak..

    ReplyDelete
  9. nak ikut karam di lautan nasi briyani jugak.... mmmm yummy!

    ReplyDelete
  10. ayu...moh la kita pakat2 karam pulak...hihihhihi

    ReplyDelete
  11. laa ciannya ucu, Liza ni dh berapa kali karam dah ni...ni pun rasa nak karam lg....ekekekekeke

    ReplyDelete
  12. Ct...try la buat, gerenti xrugi punyaa....

    ReplyDelete
  13. jom la amie..kita pakat2 karam dlm nasi beriani tu....hihihihi

    ReplyDelete
  14. Salam Liza...
    wah nasi briyani yg di karam bersama daging ayam yer hehehe

    ReplyDelete
  15. wslm mama hawa....betul tu mama, nasi beriani yg dikaram bersama2....

    ReplyDelete
  16. sedapnya kak liza, nanti boleh lah try, selalu nasi beriani ni lawankan dgn apa ye best?

    ReplyDelete
  17. As'salam Liza

    nasi ni kalau dimakan mahu terus karam dilautan sepi ni...hihihi.

    selagi tak kenyang tak boleh karam ni Liza sebab masih tak kenyang2 lagi ni..hihihi

    ReplyDelete
  18. KAK LIZA ..sodapnyaaaaa... apa yang karam tu takot nanti tuan punya badan ni karam .. karam sebab terlebih makan heheh...

    ReplyDelete
  19. Salam....ada jugak nasi beriani yang karam ek? hehe..

    ReplyDelete
  20. nyumnyum..nmpk sedap sgt nasi beriani ni :)

    ReplyDelete
  21. Aduhai Liza...karam dihat sapa yg tau...hehe karam tk timbul2 lagi sebab terliur tengok nasi beriani karam Liza nie...hahaha..

    ader org mintak tulun...pelampung2 ada org karam....hehe...ada2 aja tun nie!!!

    ReplyDelete
  22. karam ke lautan mana tu liza?..hehe
    nasi beriani resepi cmg ni mmg sedap ya liza.?akak belum pernah try lagi..boleh lah masuk list gak nih..:)

    ReplyDelete
  23. nani memang fail bab nasik tumis2 ni...sukenye kalo pandai masak mcm ni...

    ReplyDelete
  24. kak liza..ingatkan apa yg karam tadik..hehhehe..yg tukang makan pun bleh karam sekali ni kak kalau terlebih makan..hahahha....resepi cmg ni memang tak rugi cuba..semua sedap...kekeke

    ReplyDelete
  25. fuiyooo..akak tgk pn dh rasa cam nk karam dah anak tekak ni wehh!!! sebelum karam baik akak lariiiiiikk cepat ...hahahaa!!

    ReplyDelete