Assalamualaikum wbt kpd smua kawan2 yg Liza kasihi....pejam celik pejam celik hari ni dah pun 16hb Jan 2012, maknanya dh nk sampai ke penghujung bulan dah...kalau tiada aral melintang, next week, kawan2 kita yg berketurunan Cina akan menyambut Chinese New Year, dan maknanya kita akan cuti lagi......yabedabedooooo....
Berbalik kita pada cucur bom ni kan, act dah lama Liza tgk org buat tp masa tu tak sampai seru lagi...tp ntah kenapa hari tu tergerak hati nk try buat cucur yg pemes ni...dan alhamdulillah hubby ngan anak2 laju jer mkn, lepas satu satu diambiknya....sama la ngan umi dia, mkn sampai dah tak hengat diet dah....ekekekekeke
Moh kita terus tgk resepi ni yer...mgkn bg org lain resepi ni senang jer kan, tp Liza ni mak budak baru belajar, so kena tempek la kat sini, senang nnt di kemudian hari....hihihihi
Terima kasih buat Izah yg memanjangkan resepi ni yer....
RESEPI CUCUR BOM MANIS
Bhn2:
1
sdt yis
1
cawan tepung gandum
2
sdb gula
3
sdb susu pekat manis
secubit garam
air
secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit
air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.
Campurkan campuran yis tadi ke dalam
tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu
le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi
mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
Panaskan minyak masak.
Sebelum menggoreng, tambahkan secubit
garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian
biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng.
Hidangkan.
*izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1
1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung
semua).
Pada sesape yg belum buat lagi cucur ni, cubalah buat, gerenti satu adunan tak cukup....kebaaaaboooommmm..hihihihhihi
8 comments:
sedapppppppp!
terlioq tgk ni
buat ms breakfast td ker???
salam kak liza ^^ tun suka makan cucur bom nih. aritu nmpk kak anna buat, lumba2 semua pakat marathon mengebom. hehe
salam...
suka cucur yang digoreng garing...
sedapnya kalau dapat sebiji dua..
at rumah goreng sokodok pisang dan tepung jer...tak pernah nak campur yis ni..
alahai ayu...bkn buat bekpes td, buat minum ptg semalam...ekeekekeke
wslam tun...marathon yer...hihihhihi
wslam nur...cukup ke sebiji dua, nah amik sepiring ni...
mama ema...kalau tmbh yis cucur ni lg lembut...try laa
Post a Comment