Monday, January 2, 2012

Creamy Chicken Soup...

Assalamualaikum dan Selamat Tahun Baru 2012 utk semua kengkawan...rasanya belum terlambat lg nk wish kan...semoga tahun baru yg mendatang ni akan memberikan lebih sinar dalam hidup kita semua...dan semoga apa yg diimpi2kan akan menjadi kenyataan di thn ini....Aminnnn



Ari ni Liza nk share sup ayam berkrim yg mmg disukai ramai....hihihihi... skodeng kat dapur Tun, dah lama nak buat, kali ni baru menjadi....anak2 Liza pun suka sup ni, siap bertambah2 lg diaorg mkn...Yana pun siap mintak buatkan lagi nnt...

Jom la kita tgk resepi, mintak halal yer Tun akak letak resepi kat sini pulak...

RESEPI CREAMY CHICKEN SOUP

Bhn2:
  • 50 g butter/margerine
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 keping dada ayam- hiris nipis
  • 2 kiub ayam
  • 1 liter air
  • 1/2 tin susu sejat
  • 1 sk dried oregano
  • garam

Cara2:
  • Cairkan butter/margerin dan tumis bawang besar sampai layu.
  • masukkan bawang putih dan tumis lagi.
  • masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. masukkan sedikit air dan kuib ayam. masak sampai kuib ayam larut.
  • kecilkan api dan masukkan tepung gandum. kacau sampai rata.
  • masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. gunakan whisker jika perlu.
  • masukkan susu dan masak dgn api sederhana sampai sup mendidih.
  • perasakan garam dan masukkan oregano.
  • siap! sgt sedap dimakan bersama garlic bread..


Liza buat garlic bread dgn roti sandwic dan roti burger....hihihhihi malas nk menguli..Tp resepinya sama jer cam Tun buat, kalau sesape yg rajin nk meroti tu, blh lah klik kat link tu yer...

RESEPI GARLIC SPREAD

Bhn2:

50 g Salted Butter
3 Garlic- grated
2 tbsp Coriander leaves (chopped) - tun letak oregano

Method:
Bring butter to room temperature.
Mix everything together.
Can be stored in the chill tray for up to one week.

- mkn cmni pun dah cukup kenyang...sedaaaappppp..timakaseh Tun

6 comments:

  1. assalamualaikum kak..
    sedapnya sup tu... najugak rasa semangkuk. roti 2 keping ye kak. hehe.. insyaAllah nak try jugak, anak2 suke jugak kdg2 sup gini. tapi selera diorg ni unsangkerable.. kadang2 on kdg2 off. sabau jela kan

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak liza ^^
    tq sudi mencuba resepi yg tun gugel2 nih.. hihi.. sedap kan.. len kali xyah beli dh sup campbell ke, vono ke.. jimat sket =)

    ReplyDelete
  3. Selamat Tahun Baru 2012 Liza.
    Feveret Kak Amie CCS dengan roti tu...sedapnya makan time sejuk begini.

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya sup ayam...tak tau bila nak cuba....memang sedap cicah dgn roti..:)

    terima kasih kak liza wish b'day saya..:)

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Liza....Saya pun sama, harap2 belum terlewat nak wish Hepi New Year 2012...Semoga kedatangan tahun baru ni memberi lebih makna dan kegembiraam..

    Emmm sedapnya sarapan ngan garlic bread dan creamy soup yang sungguh bercreammmmmmmm itewwwwwww

    ReplyDelete
  6. liza..sedapnya makan garlic bread dgn sup ayam berkrim..ya Allah musim ujan macam ni mmg sedap hirup sup berkrim yg panas2...sruppppp sedapnya liza....salam tahun baru liza dear..semoga tahun baru ini akan membawa seribu keberkatan!

    ReplyDelete