Saturday, October 15, 2011

Tart Telur Idaman Angah...

Dah lama angah teringin nak mkn tat telur ni..tiap kali g JJ Wangsa Maju, dia akan minta belikan tat telur ni..tp macam biasa la, umi dia tak akan belikan sbb macam was was jer...masalahnya umi dia siap janji lg nak buatkan..tunggu punya tunggu dgn penuh kesabaran, akhirnya angah tersenyum gembira...kak Ita telah menyuntik angin rajin dlm diri umi utk mengetat ...tq bebanyak yer kak sbb siap bg tips lagi...angah pun dengan rela nk tolong, maklumlah dh lama mengidam...kuikuikui...resepi ni Liza intai kat dapur kak Ita...tima kaceh bebanyak yer kak...cayaaaannggg akak...hihihihi

TAT CRUST / SHELL

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling tart telur.

TAT TELUR
1 Tin susu Cair F&N
1 Cwn Air Suam
1/3 Cwn Gula Pasir (Klu Suka Manis Tambah Lagi)
1 Sudu Kecil Esen Vanilla
4 Biji Telur A
Sedikit Pewarna Kuning

Kacau gula dan air suam hingga gula larut
Bila gula dah hancur dan air telah sejuk masukkan semua bahan yg lain dan kacau rata
Tuangkan adunan ke dalam kulit tart yg telah dibakar terlebih dahulu tadi
bakar semula dalam oven dgn suhu 180C mengikut kepanasan oven masing selama 20 minit

Adunan ni ita buat 1/2 adunan aje sebab nak samakan dgn kuantiti shell yg ita buat



cara ita
Ita bakar shell tart hingga kuning 3/4 masak sebab nanti kita nak bakar lagi bila dah letak adunan telur.
Lepas shell masak ita keluarkan dari acuan dan susun dlm tray
Pas tu masa shell panas lagi ita dah letak adunan telur dan terus bakar dgn api atas dan bawah
Selepas tart masak, biar sejuk dan terus simpan dlm bekas kedap udara dan letak dlm peti ais supaya tart terus rangup
Tart akan melekat sikit pada tray sebab telur tu tumpah masa proses pembakaran
Cungkil dgn pisau jika tart melekat atas tray. 
(Liza ikut cara kak Ita)


8 comments:

  1. Salam Liza,menarik egg tart tu..akan ditry gak ni..sodap.

    ReplyDelete
  2. Egg Tart...yummyyyy...kak cek selalu gak buat...tapi Portugese Egg Tart...

    ReplyDelete
  3. haish...kite dok pk2 nak buat tapi malas, die dah buat dulu la... mintak 2... :)

    ReplyDelete
  4. rahel..try la, pastu pos kat liza sikit yer...hihhihi

    ReplyDelete
  5. kak cek...ape beza Portugese egg tat ngan tat biasa ni?

    ReplyDelete
  6. kasih...ni pun peberet anak liza jugak, tp maknya kurenngg sikit..

    ReplyDelete
  7. cheq sue..nmpaknya egg tat ni sampai btg kali dulu la..cameron lmbt sikit sampai sbb sejuk...ekekekeke

    ReplyDelete