RESEPI MEE REBUS
Bhn2 kuah:
Minyak masak
Bwg merah - 15 ulas (kisar)
Halia - 2cm (kisar)
Bwg pth - 6 ulas (kisar)
Rmph kari dgg - 5 bungkus kecil
Cili mesin
Air secukupnya
Daging lembu + tulang2 lembu dan tetel - 1 kilo (direbus dahulu)
Taucu- 4 sudu besar
Buah tomato - 4 biji (potong baji)
Lengkuas - diketuk
Keledek @ ubi kentang - rebus dan lenyek
Gula dan garam
Kacang tanah - 2 cawan ( goreng dan kisar halus)
- panaskan minyak dan tumis bhn2 kisar hingga wangi.
- masukkan rempah kari dan cili mesin yg tlh dibancuh dgn sdkt air dgg dan masak selama 5 minit.
- masukkan taucu dan air secukupnya, buah tomato dan lengkuas.
- didihkan selama 30 minit
- masukkan keledek yg dilecek,gula dan garam dan masak selama 20 minit lg.
- masukkan kcg tumbuk dan didihkan sebentar.
Bhn2 sampingan:
Mee kuning- 3kilo
Tauge - celur
Tauhu - digoreng dan potong dadu
Telur rebus - 4 biji
daun sup dan daun bawang - hiris halus
Bwg goreng
Limau kasturi - potong 2
Cili hijau - potong nipis
Ni la tetamu yg datang jauh dr KB...jemput makan yer...
Kakak suka mee rebus. Baru Isnin lepas kami sekeluarga berbuka mee rebus. tapi kakak beli saja....
ReplyDeletemee rebus mmg sedap kan kak..nak2 pulak yg letak tetel tu...fuhhh terangkat...hihihi
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam kenal..
ReplyDeletesaya pun suka mee rebus..tp len ckit resipinyer..
waduh dh lama akak x mamam mee rebus.
ReplyDeletebak akak semangkuk wat lunch..cian kita lom smpat mkn lagik..huhu!!
salam kenal Ieja..mmg resepi mee rebus ni macam2 kan..tp Liza kena cari resepi yg xguna udg kering coz cik hubby mmg anti ngan udg kering ni...heheehe
ReplyDeletealala ciannya akak..lom lunch lg?tp mee rebus ni dh licin,periuk pun dh smpan dlm almari balik...huhuhu
ReplyDelete