Wednesday, October 19, 2011

Ayam Goreng Nyonya...


Salam bersua kembali..kali ni nk tayang ayam grg nyonya yg buat weekend ari tu...terliur dok tgk kat dapur Diana manis tu...tp Liza buat xde la cantikcam kat dapur Diana...yg kelakarnya ms mkn hari tu, hubby tanya apa nama lauk ni...so Liza pun tnya la, nape, sedap tak? dia ckp sedap, nnt lenkali blh buat lg..Liza pun ckp la nama lauk ni ayam grg nyonya..berkerut dahi dia...hihhii sbb dia ni mmg fobia sikit ngan mknn nyonya ...pastu dia siap ckp tp xde lsg rasa macam mknn nyonya...kuikuikui...jom kita tgk resepi yer...


RESEPI AYAM GORENG NYONYA

Bhn2

Bhn²
500g ayam -dipotong sederhana - ( Ayu gunakan ayam dada )
8 biji cili padi - diketuk
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 sudu besar sos plum masam - ( Ayu gunakn sos plum aje tak masam )
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
Sedikit daun kari
Garam & perasa secukupnya
Minyak - untuk menggoreng

Bahan Perap
1 batang serai*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2cm lengkuas*
sedikit halia*
( *dikisar halus )
1 sudu kecil sebuk kunyit
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam

Cara
²


  1. Bersihkan ayam dan keringkan dengan kain.
  2. Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 20 minit
  3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos.
  4. Panaskan minyak dan goreng bawang besar, cili padi dan daun kari hingga naik baunya.
  5. Masukkan ayam, sos plum masam, sos tiram dan sos tomato, garam & serbuk perasa. Kacau sebati.


Nape Diana buat kaler merah, Liza buat kaler hitam...hihihihi...walaupun hitam, dipandang manis....ape2 je la kan...tp ayam ni mmg best...


 

10 comments:

  1. Warna merah tu.. sebab lighting lebih kut.. apa pun hitam pun nampak sodap.. kelas kau jah!

    ReplyDelete
  2. k Liza..
    waa, sedapp ayam goreng nyonya tu... Nurul ader berkira2 nak buat jgk lepas tgk K Diana tu tayang aritu, tapi x terbuat pun lagi.. :)

    Thanks K Liza atas award tu, tapi rasanya award ni Nurul ader bg kat K Liza jgk... mesti K Liza terlepas pandang... hehe... xper, nurul update yang kat n3 yang lepas tu jer ye.. ^___^

    ReplyDelete
  3. Liza,tak cantek tak pa,yang penting sedap dan puas hati makan...meh seketul..

    ReplyDelete
  4. wahhh...sedapnya ayam ni. kite dah tutup dapur, so xde la n3 lauk2. ayam ni memang sedap kan liza, sesuai makan ngan nasi panas gitu

    ReplyDelete
  5. kak Mid...kelas menantu mak...hihihi

    ReplyDelete
  6. Nurul..ayam ni mmg best, jauh dr tajuk dia...hihihi
    yer ke dh bg akak ari tu? sori sori, mmg xperasan..adoiiii

    ReplyDelete
  7. Rahel...nnt Liza hantar dgn belon ye..besok sampai..hihihi

    ReplyDelete
  8. aiiikkk cheq Sue..await dh tutup dapur...xbest la..

    ReplyDelete
  9. Memalam dtg singgah kesini...bestnya lauk ni...mesti sedap kan...:D

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Liza..oh, saya pun ada simpan resipi ayam nyonya ni..tapi tak terbuat-buat lagi..seru belum sampailah tu...ha ha ha ha alasan

    ReplyDelete