Bila teringin nak makan kaya pandan ni, terpaksa lah buat sendiri...so dgn gigihnya cari resepi kt Mr Google dan akhirnya dlm bnyk2 resepi, Liza terberkenan dgn resepi dr Sonia ni, Alhamdulillah pilihan yg tepat..
Tq Sonia, anak2 cakap lagi sedap dr yg biasa beli..happy sgt
HOME MADE PANDAN KAYA
Bhn2:
- 3 biji telur saiz A (lightly beaten)
- 250 gm gula kastor
- 350 ml santan - guna santan kotak 200ml + 150ml air daun pandan
- 8 helai daun pandan - daun ni dikisar untuk dapatkan 150ml air daun pandan di atas
Cara-cara :
- Bancuhan A - Kisar daun pandan dengan air dan tapis untuk dapatkan 150ml air daun pandan. Campurkan air daun pandan dengan santan.
- Bancuhan B - Campurkan gula ke dalam larutan telur dan kacau perlahan dengan hand whisk hingga gula larut.
- Campurkan bancuhan A ke dalam bancuhan B dan kacau rata.
- Masukkan campuran ke dalam periuk(lebih elok guna periuk stainless steel).
- Masak adunan secara double boiler dengan api sederhana. Sentiasa kacau adunan beberapa kali.
- Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 1 jam untuk mendapatkan kepekatan yang diingini. Sejukkan adunan pada suhu bilik sebelum disimpan ke dalam peti sejuk.
NOTA DARI SONIA:
"Disebabkan daun pandan saya bersaiz kecil, saya tambah
penggunaan daun pandan kepada 14 helai. Pada permulaan, warna
adunan kaya adalah pucat tetapi warna hijau ini akan menjadi
semakin gelap dan di akhir proses memasak ia akan menjadi warna
hijau jade yang cantik. Jumlah kaya yang terhasil akan
berkurangan sekurang-kurangnya 1/3 daripada adunan kaya asal".
Masak secara double boiler |
No comments:
Post a Comment