Thursday, October 27, 2016
Keli Bakar dan Air Asam Budu....
Assalamualaikum wbt...keli bakar ni Liza buat tanpa sengaja sebenarnya...mula2 plan nk grg celup tepung je, pastu gas pulak habis...mmg kalut jugak la sbb Liza kena siapkan utk kkk sebelum g sekolah petang...jadi terlintas la utk bakar je ikan keli ni dlm oven, lepas tu baru terlintas nk buat air asam budu ni..rasanya mmg terangkat, Liza makan keli bakar ni dgn air asam ni je...mmg bertambah2 selera,hihihi
Resepi air asam budu ni dr CT aka Zalieda Zaliedana dan Liza CnP dr dapur Lina yg selalu share menu2 yg best....tq to both of you, nnt blh buat lagi air asam ni
RESEPI AIR ASAM BUDU
Bahan Kisar/Tumbuk:
3 biji cili padi (boleh tambah/kurang ikut selera)
2 biji cili merah
Sedikit Belacan Bakar
Bahan-Bahan Lain:
1 labu Bawang Besar hiris nipis
1 Biji Tomato Di dadu/Hiris nipis
1 biji Cili Merah hiris nipis
2 biji Cili Padi Hiris
Air Asam Jawa Secukupnya
1 biji Air Perahan Limau Kasturi
1 Sudu Besar Sos Ikan
1sudu Besar Budu
Garam dan Gula/perasa secukup rasa
Cara Penyediaan:
Campurkan smua bhn yg dihiris dengan bahan kisar kasar,budu, air asam jawa dan sos ikan gaul sehingga sebati. Perahkan jus limau.Masukkan garam dan gula secukup rasa. Simpan sekejap dalam peti ais supaya mesra semua bahan.Sedia untuk dihidang bersama ikan bakar, kerang rebus dan sebagainya
No comments:
Post a Comment